Prosize kapsule

Greju se na izmet!

Domaćinstva u britanskom mestu Didcot prva će se ove zime grejati na plin dobijen iz izmeta.Oko 200 domaćinstava koristiće biometan proizveden iz izmeta koji su tri nedelje ranije “poslali” u kanalizaciju.
“Britanski gas”, “Temza voda” i “Škotski gas” nadaju se da će projekt zaživeti u celoj zemlji.
Naime, prema direktivi EU, Velika Britanija mora do 2020. godine 15 posto energije da proizvodi iz obnovljivih izvora energije.
Martin Orrill iz “Britanskog gasa” rekao je da je dobijanje plina na takav način logičan korak u ispunjavanju tih ciljeva.
“Potrošači neće primetiti razliku, jer se plin tokom procesa pročišćava i do njih dolazi bez mirisa”, rekao je on, istakavši da nema razloga da korisnicima zbog porekla plina bude neugodno, već da bi “trebali biti ponosni što učestvuju u projektu”.
“Izmet je već služio za dobijanje energije, ali sada je ‘Britanski gas’ novim postupkom počeo da prikuplja bioplin iz izmeta i uz pomoć anaerobnih bakterija da ga pretvara u biometan koji se može koristiti za centralno grejanje i kao plin u domaćinstvu” istakao je Orrill.
On je naveo da plin “dolazi od nečega što svi proizvodimo i što je obnovljivo”.
“Mučimo se kako bismo pronašli izvore energije i smatram da se trebamo poslužiti svim što imamo. Definitivno podržavam ovaj projekt”, rekla je je jedna od stanovnica Didcota Kathryn Rushton.

Izvor: Soko-zabava.info

Slični tekstovi

Ostavite komentar