Prosize kapsule

Istočnoevropski tinejdžeri piju sve više

Istočnoevropski tinejdžeri se opijaju sve češće, naročito devojčice, dok se kod njihovih vršnjaka u zapadnoevropskim zemljama i SAD, istovremeno, registruje manje  korišćenje alkohola, pokazalo je upravo objavljeno istraživanje švajcarskih stručnjaka.

Studijom, koju je obavio istraživački institut “Adikšn info Svicerland”,  tokom 10 godina je bilo obuhvaćeno gotovo 80.000 petnaestogodišnjaka u 23 zemlje sveta, preneo je Rojters.

Utvrdjeno je da su se ispitanici u proseku napili dva do tri puta u životu, s tim što je to bilo češće na istoku Evrope, i to sve više medju  devojčicama. To se objašnjava činjenicom da je reklamiranje alkohola na istoku kontinenta dobilo “novu publiku”, dok  nekad iza “gvozdene zavese” alkohol nije bio tako reklamiran, a društvo je u većoj meri kontrolisalo aktivnosti tinejdžera u slobodnom vremenu.

Tokom poslednjih 10 godina, opijanje medju istočnoevropskim petnaestogodišnjacima je povećano za oko 40 odsto, upozorio je švajcarski tim kojim je rukovodio dr Emanuel Kunče. S druge strane, u 13 od 16 država Zapada koje su bile uključene u istraživanje, učestalost opijanja medju tinejdžerima je u istom peroodu u proseku smanjena za oko 25 odsto.

Prosečan broj pijanstava kod dečaka je u zapadnim zemljama u poslednjoj deceniji opao sa tri na 2,5 puta, a medju devojčicama sa 2,5 na dva puta. Dečaci i na Zapadu i na Istoku još uvek češće doživljavaju pijanstvo nego devojčice, mada su polne razlike na tom planu sve manje u svim zemljama, osim na Grenlandu, u Norveškoj i Britaniji.

Švajcarski stručnjaci sugerišu da bi u istočnoevropskim zemljama možda trebalo povećati poreze na alkoholna pića i ograničiti njihovo reklamiranje. Osim toga, preventivna politika na ovom sektoru ne bi trebalo da bude toliko usmerena na muške adolescente. Oni, takodje, ističu da bi i zemlje Zapada dodatno mogle da smanje opijanje medju tinejdžerima, promovišući aktivnosti tokom slobodnog vremena u koje nije uključeno konzumiranje alkohola.

Izvor: SrbijaNet.rs

Slični tekstovi

Ostavite komentar