Prosize kapsule

4 namirnice kobne po svaku dijetu!

Ako ste odlučili da smršate i prihvatili se nekog od naših postulata KAKO DO SAVRŠENE GRAĐE, neophodno je da pre nego zakoračite na stazu gubljenja kilograma zakoračite u ovaj tekst u kom ćemo vam sa velikim zadovoljstvom otkriti četiri namirnice kojih se MORATE odreći, ako želite da vaša dijeta ima ikakvog efekta. Da krenemo?

Obrađeni šećer

Izbegavanje belih smrti dr Filguda, koliko god vama neverovatno to zvučalo, zaista jeste jedan od najvažnijih trikova za uspešno mršavljenje. Što se tiče šećera, morate shvatiti da je jedini koji može biti deo vaše ishrane onaj koji dolazi iz voća. Sve ostale namirnice koje sadrže fabrički šećer su OUT – grickalice i slatkiši naročito! Posebnu pažnju obratite i na suplemente na bazi kreatina, jer u nekima od njih ima visok procenat šećera koji služi za podizanje insulina radi boljeg “ubacivanja” kreatina u mišiće. Ovo je prihvatljivo nakon žestokog treninga, ali ne i tokom dana, osim ako ne stremite povećanju mase.

Alkohol

Pre svega, u vidu morate imati činjenicu da je alkohol visoko kaloričan, ali i to da su u pitanju uglavnom prazne kalorije – kalorije koje ne doprinose ničemu, osim usporavanju metabolizma i gomilanju masnih naslaga na uštrb mišićne mase. Alkoholni šećeri imaju primat u metabolizmu, odnosno moraju prvi da se potroše za energiju, dok ostalo što ste uneli “čeka na red”. Time se metabolizam usporava i povećavaju se šanse da ostatak hrane bude skladišten u vidu masnih naslaga. Pivo je naročito problematično jer je teško popiti samo jedno, a više popijenih zbog glikemijskog indeksa takođe podiže nivo insulina i izaziva nakon toga glad – što je razlog čestog prejedanja nakon “ožderavanja” pivom.

Iron Abs za vas

Beli hleb

Uopšteno govoreći, previše “prostih” ugljenih hidrata u ishrani i jesu glavni razlog pandemije gojaznosti u razvijenim zemljama. “Glavna faca” među ovim nutritivnim negativcima je svakako beli hleb i pecivo od belog brašna. Belo brašno ima visok glikemijski indeks, siromašno je hranljivim sastojcima i negativno utiče na crevnu floru jer se lepi za zidove probavnog trakta, čineći idealnu podlogu za razmnožavanje kandide. Uvek biraj hleb od integralnog brašna i po mogućnosti bez kvasca, te ga jedi umereno. Komercijalna peciva izbegavaj kao bivšu devojku jer dižu insulin i pritisak istovremeno !  Masna su i prepuna brašna, soli ili šećera!

Fast food

Nema ništa bolje od dobre pljeskavice na gradskom sajmu ili prigradskom vašaru, složićemo se! Uopšteno govoreći, svi smo skloni da na poslu ili fakultetu pre skočimo do obližnjeg fast food kioska nego ponesemo od kuće pripremljenu hranu. Problem je što tako sebi sužavamo izbor na kalorične i nutritivno nekvalitetne obroke koji ubrzo “traže još” i još i još… Glavni uzrok je što su pice, pljeskavice i sendviči masni i, samim tim, izuzetno ukusni (jer molekuli masti daju onaj predivni i bogati ukus hrani), te nas lako izbace iz ustaljenog koloseka dijete…

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar