Prosize kapsule

Kako se zaposliti u Srbiji?

Većini vas, pa i nama, na ovo pitanje, nekako više automatski nego svesno oteo se odgovor – NIKAKO. Odgovarati na pitanje KAKO SE ZAPOSLITI (u Srbiji) postalo je kao odgovarati na ona kurtoazna pitanja – Kako si? Šta radiš, uzvraćati na DOBAR DAN upućeno u prolazu, bez iskrenih namera, želja i interesovanja. I isto tako kao što na ova pitanja odgovaramo DOBRO SAM, EVO NIŠTA.. tako nam je i odgovor NIKAKO na pitanje „Kako do posla“, postao kao DOBAR DAN. Nema tu nekog udubljivanja, razmišljanja i analize. Samo osmeh, kratak naklon po volji i jedno – NIKAKO. Ipak, neki (srećnici ili nesrećnici – raspravićemo u nastavku) se i zaposle. Kako je naša današnja tema Kako se zaposliti u Srbiji, oni će biti naša ciljna grupa i test zamorci na kojima ćemo dokazati da se do posla u našoj napaćenoj zemlji ipak može NEKAKO.

Juče smo, eto, „proslavili“ dan siromaštva. Debeli, siti i dobro podmireni stručnjaci, iz svojih udobnih kancelarijskih fotelja mudro su zaključili – U Srbiji više od 5%, odnosno nekih pola miliona stanovnika živi ispod granice siromaštva. Koliko god ova cifra delovala „DA SE NAJEŽIŠ“, priznaćete – mislili ste da je veća. U principu – i jeste. Kada njoj i svima onima kojima je duša u nosu, a stomak (naročito pun) lepa uspomena, dodate 700. 000 onih koji se još samo nadama drže za ovu liniju siromaštva, a za čiji je sunovrat dovoljan samo blaži finansijski lahor, prolećni povetarac.. cifra se značajno menja. Dakle, istina je da se ispod linije nalazi „svega“ 5% nacije, ali isto tako je istina da se sa te linije opasno klati još toliko. Među njima su uglavnom svi oni koji su ostali bez posla, ogroman broj svršenih studenata koji su u potrazi za poslom, ali i još veći broj onih koji će tek da ga traže. E, sad možete da se naježite!

Kako M@N! ipak nije tu da vas iz bedaka baci u još veći, sumirali smo i za vas zumirali nekoliko klasičnih i tipično naših taktika za uspešno zapošljavanje. Batalite sve one tekstove koji savetuju – GOVORI TIHO I NOSI SVOG PSA SA SOBOM. Jesu to sve lepi saveti, ali u praksi su primenjivi samo oni saveti koji daju rezultate, a kako je vaš cilj da se zaposlite – obratite pažnju na sledeće.

Kvalifikacije

Pre samog zapošljavanja, moramo razmotriti na koja radna mesta ciljaš. Ako pogledaš oglase za poslove, za mesec, dva, tri, godinu, dve, tri.. unazad primetićeš da su uspeha u zapošljavanju imali uglavnom oni koji su konkurisali na radna mesta za koja je bila dovoljna srednja stručna sprema, minimum iskustva za dužnosti koje bi mogao obavljati i bez te srednje stručne spreme. Činjenica je da je srpska privreda u  nokautu poslednjih 20 godina, i da je trgovina jedina njena grana koja još nekako funkcioniše. Osim trgovine, funkcionišu sve one grane koje su blisko povezane sa njom – marketing, PR, knjigovodstvo, administracija, i u poslednje vreme IT sekstor u kojem ima posla i dobro je plaćen. Za sve vas koji niste u ovom spektru imamo jednu reč – PREKVALIFIKACIJA. Treba se boriti za svoje ambicije, i lepo je živeti svoje snove, ali ne dozvolite da vam život ostane san. Ako vidite da nema perspektive, nemojte se predugo zadržavati na jednom mestu – usavršavajte se, obučavajte se za druge poslove koji su traženiji i koji bi vam mogli doneti veću korist. Živimo u takvom vremenu da ko čeka – retko i dočeka.

Slični tekstovi

1 komentar on “Kako se zaposliti u Srbiji?

  1. Nije stvar u kukanju sto neko ne moze doci do posla,jer posla uvek ima samo mozda ne u tolikom obimu.Mnogo je veci problem kako se pristupa zaposljavanju,normalno da je od oko 800 hiljada nezaposlenih u Srbiji na ovako losu privredu tesko zaposliti sve ili kao sto ste vi rekli NIKAKO ali to nije razlog da se zdrava konkurencija potisne u drugi plan.Danas kad imamo vise privatizovanih kompanija nego sto su drzavne,poslodavci gledaju da izvuku maksimum iz kandidata sto im se ne moze zameriti jer gledaju svoju korist nece da gube vreme i novac a drzavna politika zaposljavanja ih neinteresuje.Kvalifikacije koje su njima najvise bitne su iskustvo u radu odnosno na odredjenim pozicijama,sto malo koji svrseni diplomac moze da se pohvali jer kao sto sam negde vec spomenuo praksa se kod nas neizucava kroz skolovanje kako bi trebalo,sve se svodi na teoretisanje!

    Upravo je to jedan od glavnih problema,gde kvalifikacije mozda i zadovoljavaju odredjeno radno mesto ali bez iskustva su sanse skoro NIKAKVE jos kad se tome pridoda da je trziste tako formirano da se zadovoljavaju potrosacke potrebe drustva uz minimalnu proizvodnju sirovina,gde nam je naravno uvoz mnogo veci od izvoza onda su mnogi prinudjeni da se prekvalifijuju kako bi dosli do posla.Navescu samo jedan primer a takvih je mnogo u Srbiji,kolega je diplomirao u roku jos pre 3 ipo godine,prijavio se na NZS i preko raznih sajtova od Infostuda,Bestjobs,lako do posla i slicnih poslao na stotine CV-a,isao na nekoliko intervjua za posao ali nista.Znanje ima,kvalifikacije ima ali nema iskustva niti "veze" i sanse su mu svedene na minimum.E to je problem u nasoj drzavi sto to tera coveka da pocne da se snalazi a ne da zivi kao sav normalan svet za ono sto se skolovao,takvi su pravi srecnici u Srbiji.Znaci,nisu krivi poslodavci kriva je drzava koja je dozvolila da se sve rasproda i da joj kadrovi beze iz zemlje a oni koji su ostali da se snalaze.Nema prave strategije,obrazovne institucije nisu usaglasene sa trzistem,nije ni cudo sto se diploma toliko podcenjuje kad je i sa njom tesko doci do zaposlenja,neceni se neciji trud i zalaganje ali je zato "veza" bogom dana da preko nazovi "preporuke" sto je kod nas prevedeno kao "veza" zaposljavanje bude jednostavnije.Ne kazem da svi koji se tako zaposle nisu adekvatni za taj posao ali kad se vec unapred zna koga ce zaposliti onda tu nema zdrave konkurencije.Jedino sto strane kompanije kod nas mogu biti lojalne u procesu zaposljavanja i traziti iskljucivo kvalitet a ne "preporuke" i time dati sansu mladim ljudima ali i onim koji imaju dosta iskustva,zato je kod nas mnogo vaznije ovladati vestinama poslovanja nego prezentovati diplomu bez iskustva.Da smo na zapadu jos bi mogao da razumem ali ovako je smesno,ne znam kako drzava misli da budemo svi produktivniji ako se nepostuju odredjena pravila,kvalifikacije a uporno provlaci korupcija.Najveci problem u svom tom zamrsenom sistemu ako se to uopste moze nazvati sistem je sto vecina radi neki posao za koji nisu strucni odnsono nisu se skolovali vec prekvalifikovali a onda oni koji jesu za taj posao traze ga do besvesti.Kako tu biti pametan niko nezna i samo cu za kraj dodati jednu malu digresiju,rece jedan moj kolega kad su ga pitali jer si zaposlen,kaze nisam ali je i to normalno u Srbiji !

Ostavite komentar