Prosize kapsule

Prehlada – saveti, prevencija, lečenje


Prelazni period u kom se trenutno nalazimo, ne mislimo na prelaz iz dečaka u muškarca, već iz jeseni u zimu, najopasniji je po naše zdravlje i slabljenje imuniteta. Nestabilna temperatura i česte promene vremena sabotiraju svaki naš pokušaj da se obučemo prikladno. Slojevitost je savet koji najčešće čujemo, ali ponekad koliko god slojeviti bili, čini nam se da imamo koji sloj više ili manje. Prehlade su najčešći rezultat ovoga. Evo nekoliko saveta za prevenciju, lečenje i ublažavanje prehlada. PS. Napominjemo – neki od njih nisu sasvim obični..

Vitamini i voće

Iron Abs za vas

Prevencija je najbolji lek. Vitamin C poznat je kao najpouzdanije sredstvo za jačanje imuniteta. Iako se u poslednje vreme njegova efikasnost osporava, činjenica je da su ga još naše bake preporučivale, a iz iskustva vam govorimo – bake znaju najbolje. Najpametnije bi bilo da svoj dan započnete toplim čajem i limunadom. Takođe, vitaminom C bogati su brojni plodovi prirode. Paprike, kupus, dunje, jabuke, papaja, brusnice, grejp, banane.. sve ovo bi se trebalo naći na vašem dnevnom meniju. Šumeće tablete sa kompleksima vitamina imaju jednokratan efekat, jer se vitamini na ovaj način uneti u organizam slabije apsorbuju od vitamina iz voća i povrća. Dodatno, istraživanja su pokazala da dugotrajna konzumacija šumećih tableta uništava zubnu gleđ. Ipak, bolje i loši vitamini nego nikakvi. Med je lek izbora za sve bolesti. Jedno je od najzdravijih i najblogotvornijih čuda prirode. Jesen i zimu jednostavno ne možete proći bez jedne kašikice meda dnevno, i to najbolje ujutru na prazan stomak, uz dvadesetak kapi propolisa.

Životne navike

Da biste ojačali svoj organizam i imunitet neophodno je da se tokom jesenjih dana priklonite zdravim životnim navikama. Telo se u ovom periodu nalazi pod napadom milijardi faktora koji bi ga u deliću sekunde mogli razoružati. Dobar san je prvo na šta morate obratiti pažnju. Istraživanja su pokazala da svi oni koji spavaju ispod 7 sati imaju povećan rizik od oboljevanja od gripa ili prehlada. Dalje, neophodna vam je bilo kakva redovna fizička aktivnost. Ne smete dopustiti telu da se zapusti, jer svako spoljno zapuštanje automatski postaje i unutrašnje. Vežbajte redovno ili makar svakodnevno pešačite pola sata. Higijena je pola zdravlja kaže ona stara poslovica, ali mi smatramo da je i više od toga. Redovno pranje ruku, umivanje toplom vodom, tuširanje.. sve ovo moraju postati rituali koji se NE PRESKAČU. Kvake, autobusi, novčanice, telefoni, tipke na tastaturi, tuđe ruke… sve su ovo nepresušni izvori bakterija, virusa i legla zaraza. Znate li da su hiljade istraživanja potvrdila da svaka od navedenih stavki ima više bakterija na sebi nego WC šolja?

Oblačenje

Najvažnije je zaštiti glavu i stopala. Ne kaže se za džabe ono o kapi i cipelama. U hladnijem periodu veoma je važno da vam noge budu dobro utopljene jer najveći broj prehlada kreće upravo od nogu. Ako vam one nisu dobro zaštićene, usled hladnoće dolazi do skupljanja krvnih sudova na nogama, a upravo to skupljanje ima najveći uticaj na slabljenje celokupnog imuniteta. Slojevito oblačenje javna je tajna za jesenji period. Kakvo je to oblačenje? Ono podrazumeva da u svakom trenutku morate imati potkošulju, majicu i makar još dva odevna predmeta preko njih koje ćete u zavisnosti od trenutne temperature lako skinuti ili obući. Ne smete se oblačiti pretoplo da se ne biste oznojili, ali ni pretanko jer ništa gore nema nego kada vam se zima uvuče u telo.

Neki neobični načini lečenja

Magična čarapa

Nosite šest sati bez prestanka debele vunene čarape. Pre odlaska na spavanje skinite levu čarapu i zamotajte je uz pomoć šala oko vrata. Bol u grlu bi do jutra trebao prestati.

Toplo pivo

Zagrejete litar piva u loncu dok se ne pojavi prva para. Popijte toplo pivo u nekoliko gutljaja i lezite da spavate.

Kisela jaja

Pomažu kod gripa i prehlade. Izmućkajte 2-4 jaja, dodajte malo soli i sok jednog celog limuna i polako popijte napitak. Koristite samo sveža jaja zbog opasnosti od salmonele.

Vino i beli luk

Crveno vino sadrži supstancu resveratrol koja je efikasno prirodno sredstvo protiv gripa. U čašu uspite dva decilitra crvenog vina i dodajte jedan zgnječeni beli luk i dobro promešajte. Naiskap!

Alkohol

I za kraj, dezinfekcija se mora sprovesti spolja, ali i iznutra. Koja kapljica na dan veoma je korisna za održavanje imuniteta. Bez ikakve želje da vas pritajeno pozovemo na pijančenje, preporučujemo čašu vina, najbolje kuvanog ili čašicu (dve) rakijice, takođe kuvane. Da vam bude toplo – i spolja i iznutra!

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar