Prosize kapsule

Veštački život – Zdravo, ja sam dete iz epruvete!

Planetu je nedavno obišla vest da je američki naučnik Džon Kreg Venter sa svojim timom po prvi put u istoriji čovečanstva u svojoj laboratoriji uspeo da od različitih hemijskih supstanci stvori najpre veštačku DNK, potom hromozom i na kraju praznu ćeliju koja je počela da se umnožava, što je, da se podsetimo osnova biologije, suština života.

Iako je dotični doktor (inače multimilioner) lepo objasnio da bi veštačke ćelije mogle biti upotrebljene za proizvodnju primitivnih organizama koji bi mogli biti korišćeni za preradu otpada i apsorbovanje zagađenja, nije prošlo mnogo vremena pre nego što je započela panika među katoličkim vernicima i njihovim pastirima, a koja su se svele na polemike o “igranju sa stvarima koje su Božije”. Pitam se kako li bi reagovala firma pod nazivom Srpska pravoslavna crkva ukoliko bi neki mučeni doktor ovde u Srbiji uspeo da napravi sličan naučni iskorak, koji je po svim merilima epohalan; da li bi ga obesili na Terazijama ili ga poslali u Crnu Reku na dozu lopata-prevaspitavanja, to ne znam, ali znam da bi svakako pretrpeo teške posledice zbog mešanja u delokrug rada Velikog Gazde. Posledice bi, naravno, izvršili Njegovi samoproklamovani izaslanici na Zemlji,  u kantonu zvanom Srbija.

Dakle, američki doktor je naišao na jak otpor u svojoj liberalnoj zemlji, na šta je kratko rekao: “Ulazimo u eru ograničenu samo našom maštom”.

Rad na ovom projektu trajao je petnaest godina u institutu “Dž. Kreg Venter” i u njega je uloženo 30 miliona funti sterlinga.

Naučnici su prvo nanizali genetski kod mycoplasma genitalium, inače najmanje bakterije na svetu koja živi u govedu i kozi, i potom sačuvali informacije na kompjuteru. Onda su iskoristili kompjuterski kod da veštački proizvedu DNK u laboratoriji, modifikujući je “vodenim žigom” kako bi se razlikovala od originala.

Konačno, razvili su tehniku odvajanja ćelija bakterije sa originalne DNK i zamenili ih novim, veštačkim kodom.

Rezultat je bila “veštačka ćelija”, koja je “ponovo osposobljena” i počela je da se umnožava. Mogućnost množenja, ili kopiranja, smatra se, kao što sam već pomenuo,  osnovnom definicijom života.

Venter je, dakle, ukrstio organsku materiju sa digitalnom komponentom, što je verovatno prvi ozbiljniji pokušaj ove vrste koji je uspeo.

“Ovo je prva sintetička ćelija koja je napravljena, a zovemo je veštačkom jer je ona u potpunosti dobijena od sintetičkog hromozoma, napravljenog od četiri flaše hemikalija u mašini za hemijsko sintetizovanje, počinjući sa informacijom u kompjuteru. Ovo postaje moćna alatka za pokušaje dizajniranja onoga što želimo da obavlja biologija. Imamo širok spektar aplikacija (na umu)”, rekao je Venter.

Jedan od prvih poduhvata u perspektivi je pravljenje alge koja može da uhvati ugljen-dioksid i napravi novo fosilno tečno gorivo spremno za rafinerije.

Naučnici takođe razrađuju načine ubrzanja proizvodnje vakcina, pravljenje novih hemikalija ili namirnica i čišćenja vode.

Iako je ovim eksperimentom napravljen veliki korak, rezultat je ipak još vrlo primitivan u odnosu na ono što priroda može. Konkretno, veštački DNK napravljen je od 485 gena, svaki sa po milionom baznih parova, dok ljudski genom ima 20.000 gena i tri milijarde baznih parova.

Slični tekstovi

2 komentara na “Veštački život – Zdravo, ja sam dete iz epruvete!

  1. Vaš tekst je veoma dobar, ali moram primetiti da ste Vi veoma cinična osoba! SPC nazivate ''firmom'' i poredite je sa katolicima time što kažete: ''da li bi ga obesili na Terazijama ili ga poslali u Crnu Reku na dozu lopata-prevaspitavanja, to ne znam, ali znam da bi svakako pretrpeo teške posledice zbog mešanja u delokrug rada Velikog Gazde.''Navedite mi jedan primer gde je SPC obesila nekoga!

    Ja sam vernik SPC kao i mi mnogi, to ako VI niste, onda to VI niste, a ne vređajte nas Vašim ciničnim rečenicama.

Ostavite komentar