Prosize kapsule

10 najluđih pivskih rekorda

Pivo nam često može poslužiti kao inspiracija za velike poduhvate. Istina, mi pod uticajem piva češće možemo biti inspiracija drugima da se oduzmu od smeha gledajući nas, ali ni jedno ni drugo nisu današnja pivska tema. Tema su najluđi pivski rekordi koji su bili toliko inspirativni da su završili u Ginisovoj knjizi rekorda. Pa, da vidimo. Šta sve može prosečan muškarac kada mu u šake dospe krigla piva.

Svetski rekord u ispijanju piva

Do nedavno svetski rekord u brzini ispijanja litra piva držao je Stiven Petrosino, koji je davne 1977. godine litar piva ispio za neverovatnih 1.3 sekunde. Ove godine taj rekord oboren je u Češkoj za nekoliko stotinki bržim ispijanjem, ali Stivenu ipak treba odati priznanje, jer je zahvaljujući svojoj veštini ostao zabeležen u Ginisovoj knjizi kao neprevaziđeni pivopija – izađi mu na crtu!

Svetski rekord u nošenju krigli

U nemačkom takmičenju pobedio je Australijanac. Istina, Rajnhard Vurc, menadžer paba iz Australije, vuče jake nemačke korene što mu je verovatno i pomoglo da 20 krigli punih piva (svaka je težila 2.5 kg) prenese 40 metara i time se upiše u Ginisovu knjigu rekorda.

Najgorče pivo

Pivo koje je proizveo Piter Fovler u Pitstop pivari, a koje se zove The Hop, sa svojih 323 jedinica gorčine proglašeno je najgorčim pivom na svetu. Pre toga, ovu titulu držalo je američko pivo Devile Dance sa 200 jedinica gorčine.

Najjače pivo na svetu

Iako su se poslednjih godina svetske pivare utrkivale da proizvedu što jače pivo kako bi se na račun toga upisale u Ginisovu knjigu rekorda, pivo BrewDog sa svojih 55% alkohola i dalje je ostalo neprikosnoveni vladar jačine.

Kuća od podmetača za pivo

Sven Gebel (21), verovatno inspirisan bajkom o Ivici, Marici i kući od čokolade, napravio je kuću od 300. 000 pivskih podmetača i time ostvario san većine muškaraca. Za gradnju nije koristio lepak, a kuća je opremljena kaminom, nameštajem i ima 5 soba.

Najduža vožnja preko pivskih flaša

60 metara automobilom preko 1. 798 metara vozio je Kinez Li Guiwen i time se ovim neobičnim rekordom upisao u Ginisovu knjigu.

Rekord u balansiranju najviše krigli piva na glavi

Ovaj rekord postavio je Džon Evans, juna 2010. godine balansirajući bez prolivene kapi čak 237 krigli piva.

Najskuplje pivo na svetu

Cena najskupljeg piva na svetu jeste 16. 000 dolara. Reč je o flaši Lowebrau piva pronađenoj na potonuloj olupini nemačkog nosača aviona, potopljenoj davne 1937. godine u blizini Nju Džerzija. Pretpostavljate, razlog ovoj visokoj ceni nije toliko do kvaliteta koliko do neverovatne priče, mada ako se uzme u obzir da je flaša ostala gotovo neoštećena – vredi!

Najveća pivska čaša na svetu

The Auld Dubliner Irish pub vlasnik je rekorda u kategoriji najveće pivske čaše na svetu. Čaša je visoko skoro 4 metra, a u nju može stati 430 galona piva. Milina!

Najstariji konobar na svetu

Angelo Cammarata ima najduži konobarski staž – 77 godina. Bar u kojem radi, pa skoro od svog rođenja, 1935. godine osnovao je njegov otac uz kojeg je radio do sredine 70-ih godina dvadesteog veka, a zatim je tradiciju produžio sam. Vremenom su mu se u konobarisanju pridružili sinovi Džon i Frank, ali oni neće nastaviti tradiciju dugu skoro vek, jer je bar usled ekonomske krize prodat novim vlasnicima. U svakom slučaju Angelo Cammarata penzionisao se kao Ginisovac i konobar sa najdužim radnim stažom.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

2 komentara na “10 najluđih pivskih rekorda

Ostavite komentar