Prosize kapsule

Jesam li debela?

možda samo malo, u butinama..

„Jesam li debela?“ Pitanje koje ste čuli bar onoliko puta koliko ste imali devojaka, a verovatno i više. I pitanje na koje nema dobrog odgovora.

Ako joj kažeš da nije, reći će ti da lažeš i da to govoriš samo da bi se ona osećala bolje, te da si laskava svinja koju ni ne zanima njen izgled, već samo gleda da se što lakše izvuče iz priče o tome.

Sa druge strane, ako na pitanje da li su debele odgovorimo potvrdno, na našu će se malenkost strovaliti grom i pakao, munje i vatre, a Danteovi pakleni krugovi će nam izgledati kao slatko mesto za nedeljni piknik. Bićemo svinje koje ne umeju da prećute ponešto i ne umeju da kažu lepu reč kad je potrebno, a sve će se završiti sa „A što ne nađeš neku zgodniju ako ti se ja ne sviđam, a?!“ ili „Ti mene više ne voliš!!!“. A sve je, da se podsetimo, počelo njenim pitanjem na koje smo mi samo odgovorili, bez implikacija  koje bi za sobom povlačile „sviđanje“ ili „nesviđanje“.

Žene su često toliko opterećene svojom kilažom da dijeta više nije sredstvo za skidanje viška kilograma, već postaje sama sebi cilj. Mršavljenje postaje nešto što one moraju da urade po svaku cenu, a razlozi i ono što se mršavljenjem može postići padaju ne u drugi, već u deseti plan.

„Moram da smršam!“, vrhunski je imperativ, utoliko iritantniji što je više zasnovan na nekim (bar nama, muškarcima) potpuno iracionalnim porivima. To više nije „Moram da smršam zbog toga, toga i toga!“, to je sada samo „Moram da smršam!“, whatever it costs. Who cares what is all about, one samo moraju da smršaju i to je to.

I taman kad toliko popizdimo od priča o silnim dijetama, turbošlankovima, masažama pomoću krokodilskog repa, priča o pomorandžim korama i zbrajanju kalorija, da nam dođe da kažemo „A šta da malo prestanete da jedete toliko, a?!“, pomisliš kako će to samo izazvati nove salve prekora i momentalno odustaneš od toga. Izbrojiš do deset, shvatiš da nema svrhe i kažeš ono što je verovatno i najbolje što možeš u takvoj situaciji: „Pa, dobro, možda tu ima malo viška, ali dobro znaš da meni to ne smeta i da te volim baš takvu kakva jesi, kakva si bila i kakva ćeš biti“. Ojha, kako je to lepo rečeno, a uz to je istinito, jer u suprotnom ne bismo, je l’ te, uopšte bili sa njom.

MEĐUTIM. Stvari još nisu toliko loše koliko mogu da budu. Istraživanje britanskih naučnika pokazalo je da četiri od deset žena posle dijete nabace još više kilograma nego što su imale pre dijete. Drugim rečima, imaš četrdeset odsto šanse da najebeš čak i ako tvoja ženka uspe da smrša! Komplikovano? Sluđujuće? Čekaj. Ima još. Jer, ako si mislio da će tvoje muke proći u trenutku kada tvoja devojka smrša, a pritom joj se inkriminisani kilogrami čak i ne vrate-grdno si se prevario. Vođene devizom „Lakše je smršati nego održati vitku liniju“, tek kad smršaju, one počnu stvarno da dave i smaraju. Stalno će se gledati pred ogledalom koje će uvek biti makar malo „iskrivljeno“, k’o da su, daleko bilo, anoreksične („iskrivljeno ogledalo“ je jedan od simptoma te bolesti), uvek će na stomaku imati NEČEGA što ne bi trebalo da bude tu i još pažljivije će zbrajati kalorije i koristiti u tu svrhu sve moguće i nemoguće tabele i matematičke operacije.

I sve to-zbog čega? Jer, ako ste zajedno, a pretpostavimo da je glavni cilj negovanja izgleda osvajanje mužjaka za parenje, ona nema potrebe da se baš toliko licka, s obzirom da je svog mužjaka već osvojila. „Želim da ti budem lepa“, glasiće njeno obrazloženje. Mnogi će teško u to poverovati. S druge strane, imamo teoriju koja kaže da se žene lickaju da bi bile lepše od drugih žena jer ih doživljavaju kao konkurenciju koju treba nadigrati na svim poljima. Dobro, i to je ok, al’ mi nešto opet ne pije dovoljno vodu. Lepota sama po sebi nije cilj. Lepota je sredstvo za ostvarenje ciljeva. Svako, naravno, želi da dobro izgleda da bi postigao razne stvari, ali se dosta žena upeca i upadne u začarani krug u kojem izgled postaje sam sebi svrha, cilj kojem su podređeni svi drugi ciljevi i sva druga sredstva.

Žene opterećene izgledom nikome nisu potrebne, a ponajmanje muškarcima, jer ih priče o celulitu i kalorijama smaraju po difoltu.  Jer, džaba ti lepa žena ako više vremena provodi pred ogledalom nego sa tobom i više pažnje posvećuje svojim masnim naslagama nego tebi. A posle se bune kada muškarci po ceo dan igraju igrice, slušaju muziku, gledaju fudbal i piju pivo sa društvom. Muškarci će radije buljiti i u pivsku flašu nego u svoju lepu ženku koja stoji pred ogledalom i tripuje da je ružna.

Nama su sve žene lepe. A najlepša je ona koja je odabrala da bude sa nama. To bi trebalo da bude dovoljno i da stavi tačku na sve „debela sam“ priče.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Jesam li debela?

Ostavite komentar