Prosize kapsule

Happy meal zabranjen u Kaliforniji!

U San Francisku je danas donesena odluka kojom se lancima restorana brze hrane zabranjuje da poklanjaju igračke deci uz hranu, u nastojanju da se smanji broj gojazne dece u SAD, prenose kalifornijski mediji.

Prema ovoj odluci, prvoj takve vrste u nekom većem gradu u SAD, restorani brze hrane moraće pre decembra 2011. da poboljšaju nutritivnu vrednost svojih obroka za najmladje ukoliko žele da nastave da ih reklamiraju uz pomoć igračaka.

Stoga, oni više neće moći da daju poklone deci uz obroke koji sadrže više od 640 miligrama natrijuma, 600 kalorija ili 35 odsto kalorija poreklom od masti. Naredba se odnosi na oko 50 restorana u San Francisku, medju kojima je i Mekdonalds sa svojim obrokom “hepi mil”.

Erik Mar, jedan od zvaničnika ovog grada, izjavio je da je ova odluka “velika pobeda” u borbi protiv dečije gojaznosti. “Igračke i drugi proizvodi koje deca dobijaju uz obroke sa visokim nivoom šećera, masti i kalorija su glavni krivci za povećanje broja gojazne dece u Americi”, dodao je on.

U Mekdonaldsu ističu da su “strašno razočarani” ovom naredbom, i da “su roditelji ti koji treba da donose odluku šta će njihova deca jesti, a ne vlada”. Takodje dodaju i da su ponosni na svoj “hepi mil” i da je poklanjanje igračaka samo deo porodičnog ugodjaja koji svako može iskusiti u Mekdonaldsu.

Izvor: SrbijaNet.rs

Slični tekstovi

Ostavite komentar