Prosize kapsule

Pizza – najstarija brza hrana!

Iako je pizza sinonim Italije i italijanske kuhinje, možda će vas iznenaditi podatak da je pizza kakvu mi danas znamo nastala tek u 16. veku, i da – reč jeste o Italiji. Međutim, pizza svoju priču počinje nekih 17 vekova ranije u antičkoj Grčkoj i Persiji, kada se zvala plakous i bila omiljena hrana grčkih i persijskih vojnika.

Pizza – nekad i sad

Prvobitna pizza izgledala je kao tanak hleb, podloga na koju se stavljao umak, začinsko bilje i beli luk. Ovu recepturu od drevnih Grka preuzeli su Rimljani koji su je vekovima dovodili do savršenstva koje mi danas poznajemo. U početku, pizza je bila obično tanko i ravno pecivo kojim se proveravala zagrejanost pećnice. Kako je pekari ipak ne bi bacali, prodavali su je za male pare sirotinji, a na testo su dodavani jeftini začini, beli luk, povrće – ono što se imalo. Upravo zbog ovoga pizza je i važila, a i danas važi za hranu sirotinje.

Za pizzu koju danas imamo najviše možemo zahvaliti Napuljskim pekarima. Oni su od 17. veka naš omiljeni fast food počeli razvijati u atrakciju za nepca. Masline, riba, sir, bosiljak, origano i naravno paradajz osnov su svih recepata nastalih od 17. do 19. veka. Pizza se prodavala na otvorenim štandovima, zamotana u papir (tradicija koja se zadržala do danas), a najčešći kupci bili su ribari koji su je kupovali po povratku sa mora.

Kraljica Margarita

Najpoznatija pizza, čuvena Margarita, nastaje krajem 19 veka kada je italijanska kraljica Margarita Savojska poželela da proba narodno jelo – pizzu. Tada je na dvor došao najbolji pekar u Napulju koji je za kraljicu spremio posebnu pizzu na koju je stavio mocarelu, paradajz i bosiljak što su ujedno bile i boje italijanske zastave. Pizza je, naravno, dobila ime – Margarita.

Za Italijane, naročito Napolitance, pizza je veoma ozbiljno jelo, a kada bi neki od njih videli ili kojim čudom probali ono što se kod nas prodaje pod brendom pizze, verujemo da bi im obrok preseo. Za njih postoje samo dve pizze. Jedna je pomenuta Margarita, a druga Marinara. Na Marinaru se stavljaju samo bosiljak, beli luk, origano i ekstra devičansko maslinovo ulje. I upravo ova pizza bila je omiljeno jelo ribara po kojima je i dobila ime.

Kako se pravi italijanska pizza

Italijanska originalna pizza posebna je priča. Prema originalnoj recepturi pizza se mora peći na 485 stepeni celzijusovih i to 60 do 90 sekundi! Testo se mora umesiti i razviti ručno, bez ikakvih mehaničkih pomagala, samo uz pomoć dlanova i prstiju. Dalje, pizza ne sme imati prečnik veći od 35 centimetara ili biti deblja od 3 milimetra u sredini. Začine već imate gore u tekstu, pa navalite – mesi!

RECEPT ZA POČETNIKE

Sastojci za testo:

– 500 grama brašna
– manje pakovanje kvasca
– prstohvat soli
– malo mlake vode

Sastojci za fil:

– 300 grama svežeg paradajza
– 300 grama mocarele
– kašika maslinovog ulja
– origano, bosiljak i so po ukusu

Priprema:
Zamesite srednje tvrdo testo i ostavite ga da odstoji na toplom. Kada malo naraste razvucite ga na debljinu prsta, premažite maslinovim uljem i stavite u podmazan pleh. Testo prekrijte kolutovima paradajza i komadićima sira, posolite. Pecite oko 30 minuta na 220 stepeni. Pečenu picu začinite origanom i bosiljkom.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar