Prosize kapsule

Da li si perverzan?

Pojam perverzije, većina nas bi vezala za neke fenomene koji su očigledni i oko čije perverzne prirode ne treba postavljati pitanja – seksi nestašluci katoličkih sveštenika, parada 10. oktobra, 10 godina vladavine ovih i još 10 godina vladavine onih, naš svakodnevni život.. Uostalom, živimo u takvom vremenu da je teško razgraničiti normalno od perverznog. Toliko teško da smo odlučili da vam sledećim tekstom razbistrimo sliku i možda pomognemo da uvidite koliko je toga (sa stručne strane) što bi inače većina nas smatrala normalnim ponašanjem ustvari – nenormalno i perverzno.

Šta se smatra perverznim?

Po rečima Džejsona Felpsa, američkog psihoterapeuta, perverzno je sve ono što izlazi iz okvira produktivnog i društveno prihvatljivog načina ponašanja. Dakle, svako ponašanje, a naročito seksualno koje za rezultat nema ciljno stvaranje, smatra se perverznim. Znači, dragi naši M@N!ovci, 99% vas i nas može se smatrati perverznim. Prema ovom tumačenju perverznim ponašanjem ne smatra se samo homoseksualnost, već i seks koji za cilj nema „pravljenje“ dece, baš kao i uživanje u oralnom ili analnom seksu, o masturbaciji da ne govorimo..

Kada perverzija postaje neprikladna?

Živimo u takvom društvu da se većina stvari koje smo gore nabrojali ne može, odnosno ne smatra neprikladnim ili bizarnim. Međutim, stvarnost je pokazala da u svakom društvu i u svakoj državi postoje razližiti kriterijumi prema kojima se određuje šta jeste, a šta nije normalno. Bili deo liberalnijeg ili socijalno i psihološki zatvorenijeg društva, u svakom društvu ćete biti svedoci različitih tabua i osuda ponašanja koje se u tom društvu ne smatra prikladnim. Da li je reč o pokazivanju lica i kože ili slobodnog praktikovanja istopolnog seksa na javnim mestima – zavisi od toga gde ste se rodili. Ono što je važno jeste to da nijedno društvo nije lišeno određenih granica.

Perverzni seks i sigurna reč

Kada se perverzije spuste na ličan nivo, konkretno na nivo seksa između vas i nje, važno je razumeti da se granica prikladnosti mora graditi na međusobnom kompromisu. Možda ono što vama ne deluje kao nešto suviše šokantno (recimo, oralni ili analni seks, malo vezivanja ili spenkinga) za nju predstavlja pravi kulturološki šok. Tu je takođe važno na vreme postati svestan činjenice da neslaganje u seksu ponekad može pokvariti i najsavršeniju vezu. Razgovarajte o tome šta se njoj dopada, šta vi volite u seksu, šta joj je previše, ili šta je vama previše, a njoj opet normalno i prihvatljivo. Važno je da niko nikoga ne seli na ono što ne želi. Dobra tehnika je SIGURNA REČ. Odredite reč koja će tokom vašeg divljeg seksa značiti STOP – PREVIŠE JE! Na primer – OTORINOLARINGOLOGIJA? Šala, naravno..

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar