Prosize kapsule

Mobilni telefon pomoću kamere broji kalorije na tanjiru

Softver koji je razvila japanska kompanija “NTT komjunikejšns” omogućava mobilnom telefonu da prebroji kalorije u obroku na osnovu fotografije onoga što je na  tanjiru.

Dosadašnje aplikacije, namenjene onima koji su tražili pomoć u držanju dijete, su zahtevale od korisnika da sam ukucava informacije o hrani i kalorijama, prenosi Rojters.

Sada će posredstvom smartfona korisnici moći da  se posluže podacima iz baze podataka, kojom je obuhvaćeno oko 100.000 različitih vrsta hrane, a aplikacija registruje i veličinu porcije.

Ova aplikacija se zasad testira samo u okviru NTT-a, a na tržištu bi se mogla naći već od januara.

Oni koji su isprobali dijetalnu aplikaciju se uglavnom povoljno izražavaju o njenim performansama, uz isticanje da se  najtačniji podaci dobijaju o hrani koju Japanci najčešće jedu, dok je već kod tajlandske hrane preciznost nešto slabija.

Korsinicima će, inače, biti ponudjeni i dijetalni meniji i saveti za fizičku aktivnost.

Biće omogućena i neka vrsta zdrave i podsticajne kompeticije jer će prijatelji moći da razmenjujuj podatke o obrocima i unetim kalorijama, što može da ih podstakne da se više potrude i da ih uteši saznanjem da nisu sami na dijeti.

Japanci su u principu prilično vitki, ali su sve omiljenija zapadnjačka hrana i sve češći sedeći način života,  povećali interesovanje za dijetalne režime i medju ženama i medju muškarcima.

Izvor: SrbijaNet.rs

Slični tekstovi

Ostavite komentar