Prosize kapsule

Slepa muslimanka ima ponija umesto “prljavog” psa vodiča

Jedna slepa muslimanka morala je ceo život da ide bez psa vodiča jer njeni roditelji ne dozvoljavaju da ima tu životinju u kući pošto je smatraju nečistom.

Zato je 28-godišnja Mona Ramuni godinama štedela i kupila sebi ponija koji joj je olakšao život.

Studentkinja psihologije iz Mičigena slučajno je u aprilu 2008. preko interneta saznala za ponije vodiče i rešila da i ona nabavi takvog pomoćnika. Mona je tri godine sklanjala novac koji zaradi da bi mogla da priušti konjića treniranog za vodiča, a usput je naišla i na brojne prepreke, poput dobijanja dozvole za držanje ponija u šupi u dvorištu. Ipak, malo je reći da se sav trud isplatio– otkako je uzela trogodišnju ženku ponija Kali, Monin život se preokrenuo.

„Pre Kali, gubila sam nadu. Došla sam do trenutka kada sam pomislila kako ništa neću postići u životu. Kali mi je povratila samoupouzdanje koje sam imala kao dete,“ priča Mona, koja je ostala slepa ubrzo po rođenju.

Ona se danas lako kreće kroz gužbu jer joj u tome pomaže preslatka Kali, koja je svakodnevno vodi na predavanja na mičigenskom Univerzitetu, a pošto je visoka samo 76 cm, bez problema ulazi i boravi u svakoj prostoriji.
„Ona je divan konjić. Zaista želim da je odvedem na mesta na koja nijedna od nas ne bi išla bez one druge,“ kaže ponosna Kalina vlasnica.

Izvor: SrbijaNet.rs

Slični tekstovi

Ostavite komentar