Prosize kapsule

Učiti, učiti, samo učiti i – postati HAKER!

Ovde želimo da vam predstavimo po pet najpoznatijih iz jedne i iz druge kateogorije, a počećemo sa „Crnim šeširima“.

 1. Jonathan James je lik koji je uspeo da sa svega 16 godina napipa ćorku zato što je provalio u kompjuterski sistem NASE i ukrao softver vredan 1,7 miliona dolara. Jonathan je takođe instalirao i „back door“ (softverski ulaz) u sistem Agencije za smanjenje bezbednosnih rizika (DTRA) što mu je omogućio da nadgleda poštu te agencije i uzima podatke o zaposlenima, čime je, je l’ te, ugrozio nacionalnu bezbednost SAD.
 2. Adrian Lamo je najpoznatiji, a verovatno i jedini-haker beskućnik. U Microsoftov i sistem The New York Timesa upadao je sa kompjutera iz kafeterija i biblioteka. Kada su ga posle napada na pomenuti američki list nahvatali, osuđen je na šest meseci kućnog zatvora i novčanu kaznu od 65.000 dolara. Ironija ili ne, Lamo danas radi kao novinar, za šta je dobio i više nagrada.
 3. Kevin Mitnick, poznatiji kao Condor, najpoznatiji je i jedan od najopasnijih cyber kriminalaca u američkoj istoriji. Tako su ga barem okvalifikovali tamošnji mediji zbog upada u sisteme brojnih kompanija. Pao je zbog upada u mrežu Digital Equipment Corporationa, a osuđen je na pet godina robije. Danas je konsultant za bezbednost i ugledni publicista.
 4. Kevin Poulsen (umetničko ime Crni Dante) široj hakerskoj zajednici postao je poznat kada je losanđeleskom KIIS radiju tokom nagradne igre blokirao više od 100 telefonskih linija i onu jednu koja je ostala slobodna iskoristio da dobije glavnu premiju-novog, lepog, crvenog Porschea. Prevara je, međutim, otkrivena, ali je FBI-u trebalo dosta vremena da ga uhvati jer je sve vreme bio u njihovom sistemu u prisluškivao planove. Danas je urednik Wired magazina, jednog od najuticajniji IT časopisa na svetu.
 5. Robert Tappan Morris je sin naučnika Roberta Morrisa i čovek koji je napravio prvog kompjuterskog crva (sad znate koga treba da psujete kada vam padne sistem zbog ovih pošasti). Hteo je, kako je rekao, da vidi „koliki je internet“. Zarazio je 6.000 kompjutera (što je u to vreme bio impozantan broj), za šta su ga vlasti „nagradile“ sa tri godine društveno korisnog rada i kaznom od 10.500 dolara. Danas radi u renomiranoj IT kompaniji.

  Slični tekstovi

1 komentar on “Učiti, učiti, samo učiti i – postati HAKER!

 1. Three Laws of Robotics, which read :

  Act I – Robots may not injure a human being or refraining from action to allow him to be injured.

  Act II – Robot must obey the orders it receives from human beings unless they are contrary to law and.

  Act III – robot must protect its own existence except in cases where such protection is inconsistent with I and II of the law.

Ostavite komentar