Prosize kapsule

Učiti, učiti, samo učiti i – postati HAKER!

Dobri momci, ili Beli šeširi, svojim akcijama su se više trudili da sebi napune džepove nego da privuku pažnju, a može se reći da im je taj cilj u velikoj meri i uspeo. Beli šeširi danas vladaju visokotehnološkom industrijom, a samim tim, na posredan način, i celom planetom, koja izuzetno zavisi od tih resursa.

 1. Stephen Wozniak je jedan od suosnivača Applea, zajedno sa Steve Jobsom. Svoje bavljenje tehnologijom počeo je „premošćavanjem“ telefonskih centrala kako bi mogao besplatno da telefonira. Ubrzo je sa svojim drugarom Jobsom počeo da pravi kutije za premošćavanje i prodaje ih kolegama na fakultetu, a jednom prilikom je besplatno telefonirao i Papi predstavljajući se kao Henry Kissinger. Ubrzo je napustio fakultet i počeo da pravi kompjutere, od čega se toliko obogatio da je danas u poziciji da se bavi filantropijom i dobrotvornim radom, nakon što se zvanično povukao iz biznisa.
 2. Tim Barners-Lee je čovek koji je izmislio WWW protokol. Dakle, njemu zahvali što danas možeš da gledaš kurate tete na Pornhubu i da skidaš piratske filmove i mjuzu sa Wareza. Tokom studija se bavio hakingom zbog čega mu je bio zabranjen pristup univerzitetskoj mreži. To ga nije obeshrabrilo da istražuje svet kompjutera, što je dovelo do toga da osmisli mrežu bez koje moderni svet ne bi bilo moguće zamisliti. Mreža je najpre bila namenjena Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN), ali je Lee shvatio da bi ona mogla da se komercijalizuje i tako smo dobili najpoznatiji internet protokol na svetu.
 3. Linus Torvalds je počeo sa Commodoreom, a dogurao do statusa izumitelja Linuxa, najboljeg besplatnog otvorenog softvera na svetu. Linux Kernel stvoren je 1991. godine, a od tada je preživeo bezbroj usavršavanja i dorada, tako da je u tom operativnom sistemu danas svega dva procenta Linusovih ideja. Ostatak su dogradili programeri sa svih strana sveta, jer ovaj operativni sistem ima otvoreni kod, što znači da na njegovom usavršavanju može da radi svako ko ima dovoljno znanja i umeća.
 4. Richard Stallman je još jedan programer koji je znanja počeo da stiče hakovanjem u tinejdžerskim danima, a danas ih koristi u svrhe od kojih korist ima čitavo čovečantsvo. Stallman je izumitelj operativnog sistema GNU koji je, kao i Linux, potpuno besplatan i otvoren za doradu. Pre toga je bio haker u MIT laboratoriji, gde je radio na otkrivanju softverskih propusta.
 5. Tsutomu Shimomura je jedan od onih koji je bio pogođen napadom Kevina Mitnicka (o njemu si čitao u delu o „lošim“ momcima hakerima). Revoltiran tim napadom, Shimomura je svoja znanja stavio na raspolaganje FBI-u i upravo je zahvaljujući tome Mitnick otkriven i uhapšen. Naočigled FBI agenata, Shimomura je uhakovao telefone ne samo Kevina Mitnicka, već i FBI agenata koji su bili uključeni u poteru za njim. Kasnije je o tome snimljen i film, a vlasti su procenile da je Shimomuru bolje imati na svojoj strani nego kao protivnika, tako da i dan-danas sarađuje sa njima.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Učiti, učiti, samo učiti i – postati HAKER!

 1. Three Laws of Robotics, which read :

  Act I – Robots may not injure a human being or refraining from action to allow him to be injured.

  Act II – Robot must obey the orders it receives from human beings unless they are contrary to law and.

  Act III – robot must protect its own existence except in cases where such protection is inconsistent with I and II of the law.

Ostavite komentar