Prosize kapsule

South Park – BEHIND THE SCENES

Ako su Simpsonovi bili crtana serija (za decu i odrasle) koja je obeležila kraj 80-ih i dobar deo 90-ih, onda se može reći da su taj kontinuitet sve do danas nastavili urnebesni likovi hit crtanog serijala Met Stouna i Trej Parkera – South Park. Crtać koji je svojim otkačenim pristupom svim ozbiljnijim dnevno-društvenim prilikama savremenog američkog, ali i celozemaljskog društva gonio do suza svoje obožavatelje, ali i do ivice živaca one koji to nisu ostaće zabeležen kao jedan od najhrabrijih i najbizarnijih animiranih filmova svih vremena.

O Kartmanu, Keniju, Kajlu i Stenu, znate skoro sve. Da, skoro sve.. Mi smo tu da vas povedemo BEHIND THE SCENES. Predstavljamo vam 5 stvari koje o SouthParkovcima NISTE ZNALI!

Soth Park je počeo kao Božićna čestitka

Sada već davne 1995., izvršni direktor FoxLab-a Brajan Garden sasvim slučajno nabasao je na studentski rad dvojca Stoun-Parker pod nazivom Isus vs Frost. Oduševljen animacijom koju je video, unajmio ih je da kreiraju otkačenu Božićnu čestitku što je rezultiralo petominutnim klipom Duh Božića u kojem se Isus obračunava sa Deda Marzom borilačkim veštinama.. Nakon velikog uspeha ovog kratkog filma Parker i Trej potpisuju ugovor sa FOX-om i Soth Park je rođen.

Tom Kruz je želeo da pozajmi glas herojima South Parka

Tom Kruz je želeo da učestvuje u South Park- u, međutim taj interes je izbledeo nešto pre nego se priključio Sajentološkoj crkvi, nakon čega su ga heroji South Parka u epizodi 137 „Zarobljen u ormanu“ solidno isprozivali. Politika serije jeste da slavni mogu učestvovati svojim glasovima u seriji, ali da ne mogu glumiti sebe. Tako je Dordž Kluni glumio gay psa, Leno ptičicu, a Sajnfildu je ponuđena uloga bolesne mačke, ali ju je na kraju on ipak odbio. Stiven Spilberg i Semjuel L. Džekson takođe su zauzeli svoje mesto u seriji.

Inspiracija za Kartmana bio je Arči Bunker

In spiracija za jednog od omiljenih SouthParkovaca, debelog Kartmana bio je vodeći junak jedne ne tako poznate američke serije koju su Stoun i Parker gledali u svojoj mladosti. Serija se zvala All in the family, a lik je bio Arči Bunker. Po mišljenju rediteljskog dvojca, Bunker je prerano i nezasluženo otišao u zaborav. Razmišljajući kako bi ga vratili na scenu, shvatili su da bi za današnje sitkom kriteriijume u svom ranijem obliku bio neprihvatljiv. Zato su ga ga podmladili, udebljali i nazvali Kartmen. Bunkerove osobine večitog hejtera, sociopate i sadiste samo su prepisali…

Glavni „ženski glas“ serije počinio je samoubistvo

Meri Kej Bergman bila je glavni ženski glas serije South Park. Ona je pozajmljivala glas svim ženskim likovima serije prvih trideset i jednu epizodu, kao i u filmu Bigger, longer & uncut. Da li zbog obima posla ili psihološkog uticaja serije na zdravu pamet, Meri Kej je zapala u veliku depresiju koja se okončala 1999. godine , kada se Bergmanova u svojoj 38-oj godini ubila pucajući sebi u glavu.

Nakon samoubistva njen posao su preuzele tri devojke, a sledeće dve epizode nakon tragične smrti Bergmanove bile su posvećene njoj.

Uvek aktuelni

Jedna od osnovnih odlika South Parka jeste to što uvek prate aktuelna zbivanja na društveno-političkoj sceni. Neretko se dešavalo da ceo scenario bude prepravljen u skladu sa nekom temom koja je postala aktuelnija od one za koju je scenario već napisan. Tako je samo nekoliko sati pre emitovanja, na dan velike izborne trke „Bush vs Al Gore“ 2000., kada se odvijala drama oko elektorskih glasova na Floridi, 60. epizoda South Parka (Trapper Keeper) bila posvećena zapletu i raspletu izbornih dešavanja, naravno, na njima svojstven način…

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar