Prosize kapsule

Otkriven novi oblik života na Zemlji

Istraživači Američke svemirske agencije – NASA otkrili su u jednom jezeru u Kaliforniji novi oblik života na Zemlji – bakteriju koja koristi arsen kao jednu od hranljivih materija.

Danima se špekulisalo da je NASA pronašla novi oblik vanzemaljskog života, pa je otkrivanje neobičnog mikroba zvučalo malo razočaravajuće.

Ipak, novootkriveni mikrob važan je jer pokazuje da je život moguć van elemenata koji su smatrani osnovnim. To otkriće je, kako se objašnjava, proširilo spektar za nalaženje novih oblika života na Zemlji i, najverovatnije, izvan nje.

Svi poznati oblici života na Zemlji izgrađeni su od ugljenika, vodonika, azota, kiseonika, sumpora i fosfora. Ovi elementi izgrađuju DNK, proteine i lipide. Arsen je jedna od najotrovnijih supstanci za većinu organizama, a da je sada otkriven mikrob koji ga je inkorporirao u svoj DNK.

Otkriveni organizam preživljava pošto poseduje dvojnu sposobnost – da raste uz pomoć fosfora, ali i uz pomoć arsena.

Jezero Mono jedno je od najzagadjenijih životnih okruženja na Zamlji: sadrži veoma visoku prirodnu koncentraciju smrtonosnog otrova arsena. Otkriće stručnjaka NASA pokazuje da ne samo da organizam može da preživi takvu sredinu, već i da se u njoj razvija.

To jezero ima ph faktor 10, skoro kao razredjivač, a istraživački tim je uspeo da uzgoji mikrobe u blatu tog jezera. Mikrobi, nazvani GFAJ-1, su uzgajani u laboratoriji, u posudama u kojima je fosfatna so postepeno menjana za arsen. Bakterije su na kraju uspele da se razvijaju bez imalo fosfora. Arsen se u tim mikrobima ponašao kao fosfor i delimično se ugradio u DNK. “Ovaj organizam može da raste ili sa fosforom ili sa arsenom. To ga čini veoma neobičnim, iako nije stvarno ‘vanzemaljski’ oblik života”, rekao je jedan od autora istraživanja Pol Dejvis (Paul Davies) sa Državnog univerziteta u Arizoni.

Kada je konferencija za novinare iz sedišta NASA u Vašingtonu najavljena, u medijima je pokrenut talas nagadjanja da je sonda Američke svemirske agencije, koja se nedavno vratila iz tajne misije, pronašla dokaze da nismo sami u svermiru.

I sama najava konferencije podgrejala je te priče – pošto je navedeno da je reč o otkriću vezanom za polje astrobiologije i da se tiče vanzemaljskog života.

Izvor: SrbijaNet.rs

Slični tekstovi

Ostavite komentar