Prosize kapsule

Bolesti srca i krvnih sudova

Preopširna tema ali pošto i put od hiljadu milja počinje jednim korakom hajde da ga načinimo. Zdravi krvni sudovi su glatke unutrašnjosti, elastični. Dokle god su takvi, oni omogućavaju nesmetanu cirkulaciju krvi kroz naše telo, a samim tim i normalnu ishranjenost srca, mozga i drugih organa. Ali onda naiđe neki praznik (npr. doček Nove godine) pa pojedemo više nego što je telu potrebno, popijemo malo više, nadišemo se dima od cigareta i petardi, nanerviramo se što smo potrošili para više od planiranog, itd. Kakve sve to veze ima sa našim krvnim sudovima?

Najčešći uzroci kardiovaskularnih oboljenja

Stres, alkohol, šećeri, slano, masno, zagađena sredina, dovode do nastajanja nekih metaboličkih produkata koji, uprošećeno rečeno, prave ožiljke, paraju, oštećuju unutrašnjost krvnih sudova.

Reakcija tela je takozvani „odgovor na povredu“. Tokom „zaceljivanja“ ovih povreda dolazi do oksidacije LDL holesterola koji se lepi na povredu. Setite se kako izgleda ožiljno tkivo spolja, na koži. Ono je ispupčeno, nepravilnog, reljefnog oblika. Nešto slično se događa unutar povređenog krvnog suda. Dakle, promer krvnog suda sada postaje sužen, pogodan za nagomilavanje materija koju krv nosi.

Iron Abs za vas

Posledice nezdravog režima ishrane i života

Sa jednim slavljem će se naše telo prilično lako izboriti. Ali ako posle dočeka Nove godine isto ponovimo i za Božić, pa za Srpsku NG, slave, rođendane, itd, itd. to je već ožiljak do ožiljka. Najčešća su dva moguća scenarija:

Prvi, naši krvni sudovi su toliko smanjenog promera da dolazi do povišenog krvnog pritiska (to je logična posledica iste količine tečnosti u manjim cevima), takođe dolazi do smanjene ishranjenosti organa (vrlo često srca) ili čak do potpunog prestanka dotoka krvi u pojedine delove tela.

Drugi, nagomilane materije formiraju ugruške koji kada se otkače od zida krvnog suda pa  krenu iz većih krvnih sudova i dospeju do manjih, jednostavno ih zapuše i prekidaju dotok krvi.

Posledice: srčani i moždani udar!

Drаgoljub Jovаnović

Nutritional Cosultant

dragoljubj@gmail.com

©Muskimagazin.com


Slični tekstovi

Ostavite komentar