Prosize kapsule

Sportska rekreacija može biti opasna!

Danas svi “trube” kako je važno baviti se rekreacijom jer je to zdravo i poboljšava kvalitet života. Istina živa. No, kada prosečan čovek pređe 30-tu i zarobi se u rutinu “kuća-pos’o”, izbor i vreme za sportsku rekreaciju postaju vrlo suženi.

Odakle da krenem?

Izostavićemo ovde one koji se u mladosti nisu ni na koji način bavili sportom jer takve teško da će ikada privući fizičke aktivnosti, osim ako nisu prinuđeni da pomažu pri selidbi drugaru ili beže od pobesnelog rotvajlera na ulici.

Iron Abs za vas

Vreme je za sport!

Dakle, prosečan tridesetogodišnjak ogrezao u životnu kolotečinu, hipokineziju i loše navike u ishrani odjednom se suočava sa potrebom za redovnijom fizičkom aktivnošću — bilo iz razloga što mu nedostaje sport, što ima zavidan stomačić, što mu je krvni pritisak i šećer već na gornjoj granici, ili što želi da pobegne od žene na par sati i “izduva ventile”…

Prva pomisao koja se javlja obično je “daj da okupim staru ekipu, da odigramo neki basket, tenis ili mali fudbal pa posle na pivo”… I zaista, na “jedvite jade” ekipa se okupi… Pa se odigra neka fudbalica i posle “zakuca” u kafanu… I svi srećni! Ali… Već sledeći put neko ne može, pa je onda sala zauzeta, pa je neko bolestan i tako u krug… Sportska rekreacija se svede na sporadične epizode intenzivnog sporta (jer bože moj  — ipak je važno pobediti, a ne samo učestvovati) praćene više nego dobrom rehidracijom u kafani…

Opasnosti neredovne sportske rekreacije

Ovakav koncept sportske rekreacije više je štetan nego koristan jer povećava rizik od povređivanja i preterano opterećuje kardio-vaskularni sistem. Zašto? Iz više razloga. Pre svega, telo nenaviknuto na fizički napor često se izlaže intenzivnim anaerobnim opterećenjima jer se “izgara” u želji za pobedom, pošto nema slađe duševne hrane od poniženja najboljih drugara. Dalje, ljudi zaboravljaju da nose sa sobom “višak kilograma” koji dodatno opterećuje zglobno-koštani sistem, pa se u igri ponašaju kao da im je 20 godina i 15 kilograma manje — povređujući tako sebe i druge.

Saveti za povratnike sportu

Ako već duže vremena nisi aktivno uključen u neki oblik sportske rekreacije, a osećaš potrebu za tim, glavni savet je da kreneš postepeno. Najbolje početno rešenje je fitnes centar. Znamo da će većina na ovaj predlog reagovati sa “ali teretana je meni dosadna!”, no to je ipak pravi izbor kako bi se telo individualno doziranom aktivnošću i sistematičnim treningom pripremilo za druge oblike sporta. Ukoliko sam sa sobom “rasčistiš” da će ti mesec dana teretane biti sjajan uvod i najbolja prevencija od povreda, nećeš imati problem.

Ukoliko si vremenski ograničen, prosečan trening u fitnes centru koncipiraj na sledeći način:

  • Uradi 10-minutno zagrevanje na tredmilu ili biciklu, praćeno dodatnim zagrevanjem zglobova i dinamičkim istezanjem.
  • Pređi na vežbe snage (sa tegovima ili na spravama) za one mišićne grupe koje su dominantne u sportu kojim želiš rekreativno da se baviš (npr. za fudbal to su primarno noge, ali i zadnjica, trbušnjaci i donja leđa), pa uradi i par vežbi za ostale delove tela makar radi esetetike. Možeš i da primeniš tzv. split rutinu, tj. radiš na svakom treningu određene mišićne grupe (npr. ako ideš dva puta nedeljno – trening 1 = noge, leđa; trening 2 = grudi, ramena, ruke; na svakom treningu trbušnjaci)
  • Vrati se na tredmil ili bicikl i uradi nekoliko serija (kreni od 5 pa povećavaj iz treninga u trening) intenzivne aktivnosti (submaksimalno) koje se smenuju sa laganom (džoging ili sporo okretanje pedala)… Napomena: onim danima kada radiš trening snage za noge ovaj intervalni trening na kraju zameni laganim trčanjem dužeg trajanja (min. 20 min)
  • Za kraj obavezno uradi statičko istezanje

Dva do tri ovakva treninga nedeljno tokom mesec-dva će biti sjajna osnova za dalje bavljenje sportom i omogućiće ti da na bojište muškog ponosa izađeš kondiciono pripremljen i imun na ozbiljnije povrede. Pored toga, redovan trening snage korisno je praktikovati paralelno sa sportskom rekreacijom u cilju daljeg unapređenja sposobnosti i sprečavanja povreda.

©MuskiMagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar