Prosize kapsule

Plutajuća zgrada za 10.000 ljudi (foto)

Ruski arhitekta Aleksander Remizov smatra da bi plutajuća zgrada u kojoj može živeti 10.000 osoba mogla biti model življenja u budućnosti. Remizov je svoj prototip nazvao Barka.

Barka je napravljena od drveta, čelika i snažne ETFE plastike i mogla bi biti prilagođena svim okruženjima. Barka bi mogla biti iskorišćena za različite potrebe, uključujući i smeštaj u hitnim slučajevima i kao hotel. Remizov tvrdi da struktura omogućava brzu konstrukciju objekta koji može i da pluta.

On je, nakon magistriranja na temu naselja koja ne zagađuju okolinu, odlučio da nastavi da radi na istom polju sa svojom kompanijom Remistudio i napraviti modernu zgradu koja će biti u harmoniji sa okolinom.

Problem napajanja objekta strujom rešio je sa kolegom Lev Britvinom. U centru zgrade postavljen je generator električne energije koji koristi snagu vetra, a objekat je sa spoljne strane obložen solarnim pločama. Ako bi zgrada bila postavljena na vodi, Remiziv kaže da bi koristio termalnu energiju vode.

Iako je još reč o prototipu, Remizov veruje da bi “Barka” mogla biti korišćena za različiti namene, od apartmana, kancelarija do hotela, a u nju bi moglo da se smesti od 50 do 10.000 osoba.

Izvor: SrbijaNet.rs

Slični tekstovi

Ostavite komentar