Prosize kapsule

Google — najpoželjniji posao na svetu

Para vrti gde burgija neće…

Osnovna razlika između testiranja, intervjua i ostalih selekcionih postupaka u Guglu i srpskim firmama je u tome što će te u srpskoj firmi verovatno više maltretirati, a kada najzad dobiješ posao (ako ga dobiješ), radićeš za burek i jogurt i možda ti u nekom iznimno dobrom slučaju pretekne para da kupiš jednu kartu za prevoz, da se nađe u džepu ukoliko u GSP-u bane kontrola, dok ćeš u Guglu raditi za vrlo pristojne novce, u vrlo prijatnom okruženju i više nego privlačnom ambijentu (pogledaj fotke).

Nedavno je, primera radi, jedan radnik Gugla dobio čak 3,5 miliona dolara da bi ostao u firmi, odnosno da ne bi prešao u konkurentski Fejsbuk. Inženjer kojeg je Fejsbuk vrbovao ostao je u Guglu jer je dobio 3,5 miliona dolara u akcijama. Prethodno mu je bilo ponuđeno pola miliona dolara u akcijama plus povećanje plate za 15 odsto. I? Šta to nama, M@novcima, govori? Pa, prvo to da pomenuti inženjer, kao i većina zaposlenih na Zapadu, zna da ceni sebe i svoje kvalitete, te da na tome ume da utemelji i svoju pregovaračku poziciju, a zatim i to da kompanije na Zapadu umeju da cene stručnjake i da tu cenu umeju da obračunaju na vrlo konkretan način. Firme u Srbiji bi na tom planu imale štošta da nauče, a to se naročito odnosi na kvazimenadžere koji su menadžeri samo na papiru, a u realnosti ne bi umeli da “izmenadžerišu” ni dve ćopave koze, a kamoli firme koje su im poverene na upravljanje.

Pritom, taj isti Gugl će svojim zaposlenima početkom sledeće godine povećati plate za 10 odsto, s obzirom da je Gugle u trećem tromesečju ove godine ostvario profit od 2,17 milijardi dolara, odnosno 32 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Tako će 23.000 zaposlenih u toj kompaniji dobiti povećanje od 10 odsto i još 1.000 dolara „božićnice”.

Slični tekstovi

1 komentar on “Google — najpoželjniji posao na svetu

Ostavite komentar