Prosize kapsule

Da li si alkoholičar?

Iako je više od devedeset posto šansi da jesi, jer iz kog bi drugog razloga čitao ovaj tekst nego da utvrdiš koliko te još deli od transplantacije jetre, ipak pročitaj tekst do kraja i utvrdi kojoj grupi alkoholičara TI pripadaš.

Socijalni drinkeri

Ne, ovo ne znači da si socijala, i zato se nemoj zamišljati u klošar varijanti. Reč je o ljudima koji piju isključivo u društvu. Nezavisno od toga koji je povod za druženje (posao ili pićence sa drugarima), mnogo važnija je količina popijenog. Socijal drinkeri piju svakodnevno, ali maksimum popijenih pića na dnevnom nivou ne prelazi dva. Dakle, ti si socijal drinker. Granice još postoje…

Relakso-drinkeri

Ovo je već malo ozbiljniji stadijum, i u ovu grupu alkoholičara spadaju oni kojima je alkohol jedan od omiljenih načina za opuštanje. Iako zdravstveno nisu ugroženi, kod pripadnika ove grupe, povremeno odsustvo kontrole u piću uobičajena je pojava. Na duge staze može imati ozbiljnijih posledica, a vrlo lako se možete naći i u grupi Hrono-drinkera.

Iron Abs za vas

“Poslednji voz” drinkeri

Ovo je poslednja stanica pred grad “Hrono-drinkera”. Alkohol već ozbiljno utiče na vašu koncentraciju, posao, o zdravlju da ne pričamo. Kod vas je odnos kontrole i nekontrole u piću u odnosu 30-70 posto u korist nekontrole. Vrlo malo vas deli od potpunih 100 posto i samo od vas zavisi na koju će stranu taj procenat pretegnuti. Skupite snage i recite NE alkoholu, koliko god vam on govorio DA.

Hrono-drinkeri

Glupo je reći da za vas nema nade, jer nade uvek ima. Problem je u tome što ste već postali zavisni od alkohola i sve što radite radite samo za još jedno piće. O zdravlju i vašoj funkcionalnosti nećemo govoriti, jer oni više ne postoje. Morate sebi priznati da imate problem sa zavisnošću od alkohola, jer je to prvi i najvažniji korak u izlečenju. I ne, ne možete se sami izlečiti. Vama je potrebna stručna pomoć.

Istraživanja su nedavno potvrdila da je zavisnost od alkohola destruktivnija od narkomanija. U prilog tome navodi se činjenica da je alkohol u neku ruku legalizovana droga koja se u društvu odobrava, pa čak i reklamira. Duže konzumiranje alkohola, pa čak i u minimalnim dozama, izaziva ozbiljne fizičke i psihičke smetnje. Postoje mnogo bezazleniji načini za rešavanje problema koji vas muče. Pitanje je da li ste dovoljno MUŠKO da isprobate neki od njih?

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Da li si alkoholičar?

  1. Interesuje me sledeca situacija. Imam brata i to blizanca koji pije od svoje 14 godine. Poceo je kod jednog komsije pomazuci mu ponešto uvijek mu je davao po čašicu vina, kasnije i rakiju. Danas, poslije 30 godina robovanja alkoholu, on je svoje zdravlje narušio totalno. Čudim se kako je i živ šta je sve radio sebi, robujući tom poroku. Pokušavala sam da mu pomognem. Čak sam se raspitivala kod doktora da ga silom odvedem na liječenje. Dobila sam odgovor da to nije rješenje, jer može samo da se liječi svojevoljno, nikako na silu. A njemu kad pomenem to je haos. Posvađamo se i prekinemo komunikaciju. Postao je sve agresivniji i nepodnošljiviji. Molila bih da mi neko da savjet kako da ga privolim da se osvijesti i prizna da ima problem koji mora riješiti. To je problem koji ne uništava samo njega nego kompletnu porodicu.

Ostavite komentar