Prosize kapsule

Sve manje žena ume da obavlja kućne poslove

Osnovni kućni poslovi koje su ranije obavljale domaćice sve su ređi a većina modernih žena ne ume da ih obavlja, pokazalo je jedno australijsko istraživanje.

Nakon što je jedno istraživanje pokazalo da muškarci nove generacije ne umeju da obavljaju muške poslove, te da radije zamene pelenu nego probušenu gumu, studija koju je objavio „Courier-Mail“ otkrila je žene nisu ništa drugačije. Naime, svega 51% ispitanih dama do 30 godina ume da napravi pečenje, dok tradicionalni australijski kolač lamington zna da spremi samo 20%, naspram 45% pripadnica starije generacije. Mlade dame nisu vešte ni u uzgajanju biljaka, budući da to ume 23%. Ipak, ovi rezultati ne čude autore istraživanja, koji kažu da se tradicionalna uloga žene rapidno menja.

„Savremene žene su zauzetije, imaju više uloga i spremnije su na kompromis da bi uštedele vreme. Tako imaju i veće prihode nego njihove mame i bake, pa im kupovina kolača nije strana,“ rekao je glavni istraživač Mark Mekrindl.

On je istakao i da pripadnice nove, takozvane Y generacije, radije kupuju nove stvari umesto da popravljaju stare, pa tako retko koja mlada dama ume da zakrpi rupu ili ušije dugme. Međutim, iako nisu vične u obavljanju ženskih, jesu u obavljanju muških poslova: prema rezultatima, čak 70% njih prazni kante za đubre, 77% kosi travnjak a 70% pere kola.

Izvor: SrbijaNet.rs

Slični tekstovi

Ostavite komentar