Prosize kapsule

TOP 10: Misteriozno nestale civilizacije I

Posmatrajući razvoj ljudske civilizacije, naučnici su utvrdili da se naša istorija ponavlja. Svet se kreće − raste, smanjuje se, nestaje i ponovo nastaje. Širom tog sveta brojni su dokazi da je reč o živom i promenljivom organizmu. Ostaci drevnih civilizacija o čijem postojanju svedoče jedino materijalni dokazi koji su za tim civilizacijama ostali najbolje potvrđuju nestalnu prirodu naše planete. I opominju nas da ni najsnažnija ljudska tvorevina nije u stanju da joj se odupre.

Olmeci

Olmeci su naseljavali tropske delove južnog i centralnog Meksika. Prvi podaci o civilizaciji Olmeka zabeleženi su oko 1. 400 godine pre nove ere. Bili su vrsni graditelji što se može videti po jednoj od dve njihove prestonice, Tenoktitlanu. Gradili su velelepne trgove, avenije, piramide, a najpoznatiji su po kolosalnim kamenim glavama. Uglavnom su se bavili trgovinom, a kao najranija kultura na ovim prostorima smatraju se utemeljivačima svih drugih civilizacija koje su se razvile u regiji srednjeg Meksika.

Kako su nestali?

Jedna od teorija smatra da su Olmeci nestali kada su vulkanske aktivnosti i klimatske promene istočni deo njihove teritorije učinile nepogodnim za život. Druga teorija, naravno, govori o invaziji, ali se ne zna ko su bili ti koji su ih napali. U svakom slučaju, oko 400. godine pre nove ere Olmecima se gubi svaki trag.

Nabatejci

Nabateanska kultura bila je semitskog porekla i razvila se na teritoriji današnjeg Jordana tokom 6. veka pre nove ere. Najpoznatije obeležje ove civilizacije, svakako je Petra, grad uklesan u krečnjačke zidove klisure. Moć Nabateanaca potiče od dobrog geografskog položaja zbog kog su oni bili trgovačka raskrsnica antičkog doba. Zanimljiva je i činjenica da žiteljima Petre i drugih nabateanskih gradova nije bio poznat koncept robovlasništva i da su svi građani bili slobodni i jednako su doprinosili rastu moći grada.

Kako su nestali?

Istraživanja su pokazala da stanovnici Petre nisu nasilno i pod prinudom napustili svoju postojbinu, već organizovano i postepeno. Ovo se povezuje sa političkim promenama u regiji i pomeranjem moći ka severu zbog čega Petra gubi na značaju kao trgovački centar. Kako stanovništvo nije moglo da profitira iz nekog drugog izvora, usledilo je napuštanje gradova i pomeranje ka severu.

Aksumitsko carstvo

Prapostojbina legendarne Kraljice od Sabe razvila se oko grada Aksuma u Etiopiji tokom prvog veka pre nove ere. Aksum je bio moćan trgovački centar i kolevka savremene afričke kulture. Obeležje Aksuma jesu ogromne klesane stele, koje su označavale grobnice kraljeva i plemstva.

Kada je 324. godine kralj Ezana II primio hrišćansku veru, Aksum, ali i Etiopija postaju hrišćansko društvo. Upravo zbog toga Etiopija se i navodi kao poslednje prebivalište Zavetnog kovčega.

Kako su nestali?

Lokalne legende kažu da je Aksumitsko carstvo do temelja spalila jevrejska kraljica Jodit, koja je uništila svaki trag o postojanju ove kulture. Druge legende pak kažu da je carstvo razorila paganska kraljica Bani al-Hamwiyah sa juga Afrike, a postoji i teorija po kojoj su za nestanak Aksuma krive klimatske promene, političke promene i naglo siromašenje.

Mikenska kultura

Civilizacija Mikena, nama dobro poznata iz antičkih legendi, prvi put se pominje sredinom drugog veka pre nove ere. Zauzimali su dva ostrva i južni deo kopnene Grčke, i bili jedna od najvećih pomorskih sila tog vremena. Na Egejskom moru bili su poznati po ratovima i trgovini, odnosno po oružju i draguljima.

Kako su nestali?

Istorija tvrdi da su mikensku kulturu razorili Dorani, ali postoje i narodna predanja koja svedoče o raspadu usled pobune seljaka, ali i zbog zemljotresa i drugih prirodnih nepogoda.

Kmeri

Poreklo Kmera vezuje se za civilizaciju Čenla čije se kraljevstvo nekada nalazilo na prostoru današnje Kambodže. Uspon carstva započinje u 9. veku nove ere, a najbolji svedok moći Kmera jeste jedan od najlepših i najegzotičnijih drevnih gradova Angkor.

Kako su nestali?

O nestanku Kmera istorija ima samo teorije o nasilnom kraju ove velike civilizacije. Smatra se da su se Kmeri, nakon uvođenja posebne vrste budizma, koja vladara čini suvišnim, odrekli svog kralja i da je to dovelo do anarhije i propasti društva. Takođe, za vreme monarha Jahavarmana VII, izgrađena je savršena mreža puteva koja je za cilj imala da olakša trgovinu sa okolnim kulturama, ali se ispostavilo da su istim tim putevima do Angkora došli i njihovi neprijatelji.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “TOP 10: Misteriozno nestale civilizacije I

Ostavite komentar