Prosize kapsule

Rockmelt – hibridni pretraživač

Za sve one koji su zavisni od Facebooka i Twittera, pre nekoliko meseci pojavilo se nešto zaista interesantno-browser optimizovan za socijalne mreže i vrlo dobro integrisan sa njima. Rockmelt je sjajan pretraživač ukoliko više od 50 odsto svog internet vremena provodiš na Faceu, YouTubeu ili Twitteru, jer čim ga otvoriš – sve je tu.

Da bi instalirao Rockmelt, potrebno je ili da se registruješ na njihovom sajtu ili da dobiješ pozivnicu od nekog Facebook prijatelja koji već koristi ovaj browser. Prvo što ćeš zaključiti kada budeš počeo da koristiš Rockmelt je to da je ovo pretraživač na koji ćeš morati da se loguješ da bi ga koristio. Loguješ se preko Facebook naloga, što, sa poslovne strane, u startu predstavlja neopisivo velike mogućnosti za kasniju komercijalizaciju i marketing na Rockmeltu, jer objedinjuje baze podataka o korisnicima koje su već prikupljene i spremne za korišćenje.

Personalizovani Google Chrome

Sledeće što se može primetiti je da Rockmelt neodoljivo podseća na Google Chrome, što i nije tako čudno ako imamo u vidu da je rađen u istom, Chromium kodu. Personalizacija, koja je glavna karakteristika Rockmelta, vidljiva je na svakom koraku; sa leve strane videćeš traku (Edge) sa sličicama (badges) svojih FB prijatelja koji su online. Klikom na sličicu dobijaš prozor za chat, kao i tab „recent activity“, u kojem možeš pogledati sve aktivnosti svog prijatelja, kako aktuelne, tako i one nešto starije. Reč je o takozvanim „lebdećim“ prozorima koji ni na koji način ne opterećuju primarnu stranicu, a usput su i vrlo lepi za oko. U vrhu ove trake takođe imaš i opciju da prijatelje ređaš po prioritetu, odnosno da definišeš kriterijum po kojem će se oni prikazivati na traci. Edge traka sa desne strane prikazuje socijalne mreže po kojima možeš da surfuješ. Facebook i Twitter su tu po difoltu, a ostale možeš dodavati po želji. Kada klikneš na ikonicu bilo kojeg od njih, pojaviće se lebdeći prozor koji prikazuje aktivnosti u News ili Live Feedu Facebooka ili ostale aktivnosti ukoliko su u pitanju neke druge socijalne mreže.

Asketizam od 10 miliona dolara

U gornjem levom uglu na raspolaganju je asketski padajući meni u kojem imaš najosnovnije funkcije, a sve ostalo funkcioniše kao standardni pretraživač. U jednom baru možeš da otvaraš adrese sajtova, u drugom da pretražuješ internet preko Googlea, s tim što rezultati pretrage neće biti prikazani u novom tabu ili klasičnom prozoru, već opet u ultrapraktičnom lebdećem prozoru, što značajno smanjuje broj operacija koje za istu radnju moramo da obavimo u drugim browserima. Između taba za pretragu i taba za unos adrese nalazi se Share polje, koje jednim klikom omogućava da sadržaj sa bilo koje stranice koju posetimo podelimo na Facebooku u vidu statusa ili privatne poruke.

Zanimljivo je i da će ti se, ukoliko radiš nešto drugo u tom trenutku, u donjem desnom uglu monitora pojavljivati svaki apdejt sa tvog FB News Feeda, tek toliko da u svakom momentu budeš u toku, pa makar radio i nešto što nije Facebook ili Twitter.

Sve u svemu, Rockmelt je jedan vrlo praktičan, dopadljiv, zabavan i nadasve drugačiji browser. Ekipa sa Netscapea, koja je osmislila i realizovala ovaj pretraživač, pametno je uložila početnih deset miliona dolara. Samo je pitanje koliko će on uspeti da pronađe svoje mesto pod suncem u uslovima bespoštedne borbe između mamutskog Internet Explorera, veoma jakog Firefoxa i narastajućeg i vrlo agresivnog Google Chromea.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar