Prosize kapsule

Drevni Britanci su bili kanibali i koristili su lobanje kao šolje

Ostaci skeleta otkriveni na jugoistoku Engleske ukazuju da drevnim Britancima nije bilo mrsko da piju iz ljudskih lobanja.

Arheolozi su pronašli tri lobanje koje su tako precizno oblikovane da je jedini zaključak koji se nameće taj da su bile korišćene kao posude za tečnost, prenosi BBC.

Kosti, za koje se veruje da su stare 14.700 godina, pronadjene su u Gofovoj pećini, u Somersetu koja je deo paleontološkog nalazišta gde je 1903. pronadjen kompletan skelet muškarca star oko 10.000 godina.

Naučnici sa Prirodnjačkog muzeja u Londonu navode da su ove “šolje” najverovatnije bile korišćene u nekoj vrsti rituala. “U svetu postoje primeri lobanja-šolja u skorijoj istoriji – u tibetanskoj kulturi, na ostrvima Fidži u Okeaniji i u Indiji”, kazala je dr Silvija Belo, paleontolog i autor studije, objavljene u časopisu “PLoS One”.

Ona je objasnila da su “šolje” delo praistorijskih ljudi, Kromanjonaca, koji su bili lovci-sakupljači koji su povremeno bili i ljudožderi.

Naime, na pronadjenim kostima su tragovi koji govore da su bile očišćene od mesa na isti način kao i životinjske. “Nama je danas teško da prihvatimo kanibalizam, ali ti ljudi su živeli u jednom drugačijem vremenu”, kazala je dr Belo, navodeći da im je to pomoglo da prežive u teškim uslovima ledenog doba.

Izvor: SrbijaNet.rs

Slični tekstovi

Ostavite komentar