Prosize kapsule

TOP 10: Misteriozno nestale civilizacije II

Natavljamo naše putešestvje kroz misteriozni svet još mističnije nestalih civilizacije. Prošlog puta pričali smo o Olmecima, Nabatejcima, Aksumitima, Mikenjanima i Kmerima, a ovog puta pričamo o…

Kukuteni − Tripolje

Ovaj narod, pod različitim nazivima, poznat je u rumunskoj, ukrajinskoj i ruskoj kulturi. Svoje naseobine podizali su na navedenim teritorijama u periodu od 5. 500 do 2. 700 godine pre nove ere. Društvo je bilo matrijarhalno uređeno. Žene su obavljale poljoprivredne poslove, a muškarci su bili lovci. Kukuteni su poznati po tome što su gradili najveća naselja u periodu neolita, koja je povremeno naseljavalo i do 15. 000 stanovnika. Ipak, nikada nije objašnjen neobičan običaj spaljivanja naselja, uglavno nakon 60 ili 80 godina.

Kako su nestali?

Smatra se da su ih pokorili Kurganci, ali novije teorije govore i da je ovo poljoprivredno društvo bilo žrtva najveće suše koja je ikada zadesila Evropu. Kako su se bavili poljoprivredom sasvim je logično kako je to moglo uticati na dalji razvoj njihove civilizacije.

Klovis

Pripadnici Klovis kulture bili su prvi stanovnici Novog sveta. Nastanjivali su ravnice središnje i severne Amerike, pre nekih 12. 000 godina, i smatraju se praprecima svih američkih urođeničkih kultura indijanskog porekla.

Kako su nestali?

Postoje tri teorije koje govore o tome kako su nestali najstariji Indijanci američkog kontinenta. Prve dve kažu da su izumrle velike životinje poput mamuta od kojih je zavisio opstanak u ne baš tako prijatnim uslovima koji su vladali američkim prerijama. Poslednja, pak, za nestanak Klovisa odgovornom smatra udar meteora koji je pao na zemlju nedaleko od Velikih jezera.

Minojci

Pre nekih 3 do 5 hiljada godina ova kultura razvijala se na grčkom ostrvu Krit. Ime je dobila po kralju Minosu. Osim po trgovini i umetnosti, Minojci su u antičko doba bili poznati po čuvenom kritskom biku Minotauru. Imali su snažnu ekonomiju, svoje pismo i jedna su od retkih civilizacija u čije nestajanje nije umešano vojno delovanje.

Kako su nestali?

Smatra se da je Minojce “progutala” vulkanska erupcija na ostrvu Santorini, a da su njihovu tradiciju nasledili Mikenjani.

Anasazi

Takozvani Pueblo Indijanci, pre nekih 3000 godina naseljavali su područja Arizone i Novog Meksika. Bavili su se poljoprivredom i lovom iz čega je kasnije izraslo moćno društvo bogate kulture. Anasazi su poznati kao graditelji ogromnih gradova koje su klesali u stenama duž klisura, a koji su bili stecište njihovog kulturnog života.

Kako su nestali?

Pueblo Indijanci i danas postoje, doduše, ne kao jedinstvona kultura, već raštrkani duž toka reke Rio Grande, ali sve ih vezuje zajedničko verovanje da su svi oni u stvari potomci slavnih Anasazi Indijanaca. Anasazi su prema verovanjima nestali zbog gladi i prevelikog broja stanovnika, a kao razlog rata pominje se i mogući rat i politički sukobi.

Indijske civilizacije

Harapani su naseljavali područje današnje Indije i Pakistana, što je približno veličini zapadne Evrope. Na ovim teritorijama negovali su svoju civilizaciju tokom 7. 000 godina pre nove ere, ali se o njima malo zna. Imali su svoj jezik, koji nikada nije dešifrovan, a osim kulture iznenađujuća je planski građena infrastruktura, kanalizacija, pa čak i kupatila građena unutar kuća. Bili su miran narod koji nije imao vojsku niti je ikada tokom svoje istorije ratovao sa susedima.

Kako su nestali?

Kako krivac za njihov nestanak navode klimatske promene, naročito to kako su se one odrazile na reke oko kojih su bili nastanjeni Harapi u Indiji. Jedna druga teorija tvrdi da su ih oko 1. 500 godine pre nove ere pokorili Arijci i da je time i zvanično okončano 7. 000 godina jedne od najvećih civilizacija koje su ikada postojale na Zemlji.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar