Prosize kapsule

Oskar – zlatni čiča od 83 leta

Sledeći vikend, tačnije sledeća nedelja, za filmofile širom sveta zabeležena je crvenim slovom. Zašto? Zato što nas čeka osamdeset i treća dodela nagrade Američke filmske akademije. Zbog toga je današnja MUŠKA FACA M@N! magazina zlatni dečko, poznatiji kao OSKAR!

Nagrada Američke filmske akademije (često poznata pod imenom Oskar), priznanje je koje dodeljuje Američka Akademija filmskih umetnosti i nauka (Academy of Motion Picture Arts and Sciences), čime se nagrađuju najkvalitetniji profesionalci u filmskoj industriji. O tome ko će dobiti Oskara odlučuju svi članovi Akademije, skoro 6. 000 filmskih stručnjaka. Ipak, glasanje nije obavezno, pa većina ljudi glasa samo u svojim kategorijama. Tako je za osvajanje Oskara u pojedinim kategorijama dovoljno tek nekoliko stotina glasova.

Kako je Oskar dobio ime?

Postoji nekoliko verzija priče o tome kako je Oskar dobio ime. Kao zvanična i ona koje se i članovi Akademije najrađe drže jeste da je Margaret Herik, izvršni sekretar Akademije, kada je 1929. godine prvi put videla statuu rekla kako je podseća na njenog ujka Oskara. Slična ovoj je i teorija da je Beti Dejvis “krstila” Oskara i nazvala ga po svom mužu Harmonu Oskaru Nelsonu.

U svakom slučaju, ime Oskar zvanično je prihvaćeno 1939. godine, a kao kum, u “krštenici” se navodi Američka filmska akademija. Eleonor Lilbrg, izvršna sekretarica Luisa B. Majera, pak, zagovarala je svoju teoriju po kojoj je ona nadenula ime Oskaru, jer je, kada je ugledala statuu uzviknula “Pa, on je isti Kralj Oskar”. Navodno, do kraja te večeri naziv Oskar se odomaćio, i nije nimalo čudno što se i zadržao.

Istorija Oskara

Prvi Oskar dodeljen je 1929. godine. Razlika između tadašnjih i današnjih pravila pri dodeljivanju je velika. Te prve godine, dobitnici Oskara su bili poznati tri meseca pre dodele. Kako se ovo pokazalo nepraktičnim, pre svega zbog odsustva drame i neizvesnosti, kao glavnih začina u svim sličnim manifestacijama, pravila su promenjena već sledeće godine. Od 1930. pa do početka četrdesetih 20. veka, imena dobitnika Oskara su objavljivana u novinama, svake večeri pred dodelu nagrada − tačno u 23h. Zapečaćene koverte uvedene su 1941. godine, kako bi se izbegle neprijatne situacije otkrivanja svih pobednika pre početka ceremonije, čemu je te iste godine pribegao LA Tajms. Od 2002. godine, dodela Oskara zvanično, i sada već tradicionalno, organizuje se u Kodak teatru u Holivudu.

Oskar 2011 − nominacije

Ove godine, kao i ranijih, ukupno je 24 kategorije u koje su svrstani svi nominovani za 83. Oskara. Najzanimljivije su, kao i uvek nominacije za najbolji film, najboljeg glumca i glumicu, kao i za najboljeg režisera.

Oskar − interesantne činjenice

– Pozlaćena statueta napravljena od britanijuma na crnoj metalnoj osnovi, dugačka 13,5 inča (34 cm) i teška 3,85 kg prikazuje viteza napravljenog u Art deko stilu, kako drži krstaški mač stojeći na rolni filma.

– Do sada, ukupno je dodeljeno 2. 789 Oskara, a ukupno 302 glumca dobilo je Oskara.

– Širli Templ, petogodišnja devojčica, najmlađi je dobitnik Oskara (počasno), a nagrada joj je uručena davne 1934. godine.

– Dizni je do sada dobio 26 Oskara.

– Glumica Grir Garson, 1942. godine održala je najduži govor kada je primila Oskara za najbolju glumicu. Govor je trajao između 5 i 7 minuta.

– Glumac Džordž Brns sa svojih 80 godina najstariji je muškarac koji je dobio Oskara, a glumica Džesika Tendi (81) najstarija glumica koja je dobila nagradu Akademije.

– Najnagrađivaniji filmovi svih vremena su “Gospodar prstenova: Povratak kralja” (2003.), zatim “Titanik” (1997.) i “Ben-Hur” (1959.).

– Meril Strip je glumica sa najviše nominacija, ukupno 13.

– Tejtum O’Nil (10) najmlađa je glumica koja je dobila regularnog Oskara, 1974. godine.

– Heti MekDaniel, prva je crnkinja koja je dobila Oskara, i to davne 1939. godine za sporednu žensku ulogu u “Prohujalo sa vihorom”.

– Na 29. ceremoniji, održanoj 27. marta 1957, uvedena je kategorija za Najbolji film na stranom jeziku; do tada, filmovi na stranom jeziku bili su nagrađivani nagradom za Specijalno dostignuće.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar