Prosize kapsule

Aerobne vežbe su dobre za memoriju

Naučnici su dokazali da jednostavne aerobne vežbe povoljno deluju na funkcije mozga starijih osoba, pomažući da se izbegne pogoršanje memorije.

Naučnici, koji su pri primeni tih vežbi  primetili povećanje razmera  jednog od ključnih delova mozga – hipokampusa – odgovornog za formiranje dugoročnog pamćenja, podvlače da je takva metoda poboljšanja funkcije mozga dostupna svima, prenela je agencija RIA Novosti.

Hipokampus se tokom starenja smanjuje približno 1-2 odsto godišnje, što dovodi do smanjenja broja veza medju nervnim ćelijama u tom delu mozga, do sniženja inteziteta njihovog uzajamnog delovanja  i pogoršanja memorije.

Kod starijih osoba koje upražnjavaju redovne 40-ominutne šetnje primećeno je poboljšanje prostorne memorije. Naučnici smatraju da intenzivnije fizičke vežbe mogu imati izrazitiji blagotvoran uticaj na mozak.

Ta naučna istraživanja su pokazala da aerobne  vežbe, odnosno vežbe na otvorenom “u prisustvu kiseonika”, omogućavaju da se efikasno spreči smanjenje hipokampusa kod odraslih  osoba i onih u dubokoj starosti, što rezultira poboljšanjem memorije.

Slični tekstovi

Ostavite komentar