Prosize kapsule

Zagor – Duh sa sekirom i mirotvorac

Koliko vas zna ko je Patrik Vilding? Ok. A koliko vas zna ko je Za-gor-Te-Nej? Sada je lakše, zar ne?

Serđo Boneli i Galijeno Feri su, kada su smišljali lik Zagora, u prvom trenutku hteli da mu daju ime Ajaks. Srećom, Boneli je ukapirao da postoji deterdžent sa tim nazivom, pa su odustali do tog imena, inače bi se Zagorov najbolji prijatelj Čiko najverovatnije dobio ime Arijel ili neko još gore.

Zagor ove godine slavi svoj 50. rođendan, s obzirom da je rođen 1961. godine. U SRFJ se pojavio sedam godina kasnije, u epizodi „Nasilje u Darkvudu“. Puno Zagorovo ime glasi Za-gor-Te-Nej, što na jeziku Algonkin Indijanaca znači Duh sa sekirom.

Nesrećno detinjstvo

Zagor je rođen iz braka Beti i Majka VIldinga, irskih doseljenika koje su ubili Abenake Indijanci predvođeni belcem Solomonom Kinskim. Dečak je spašen tako što ga je otac bacio u reku, odakle ga je docnije izvukao lutalica Fici, čovek koji je bio bogataš u Bostonu, ali se odrekao svega i došao da živi u divljini. Fici ga je, između ostalog, naučio i da barata indijanskom sekirom, koja je jedan od Zagorovih trejdmarka. Zagor ima i nerazdvojnog prijatelja Čika, potomka konkvistadora čije puno ime glasi Don Čiko Felipe Kaetano Lopez i Martinez i Gonzales. Kada je Zagor odrastao, kreće u osvetu, dolazi do Kinskog, usput saznaje da njegov otac nije bio cvećka, već da je kao general oglašen krivim za zločin nad Indijancima, nastaje sukob u kojem stradaju Kinski i Fici, koji je hteo da spasi Zagora.

Posle tog sukoba, Zagor se zavetuje na borbu protiv nepravde i zalaganje da pomiri belce i Indijance, a prijatelji mu izrađuju prepoznatljivu crvenu majicu sa još prepoznatljivijim logoom orla u žutom krugu, po kojoj će ga, između ostalog, pamtiti svi u šumi Darkvud.

Bratstvo, jedinstvo i legendarni logo

To su bili fakti. Sa druge strane, imamo i neke utiske vezane za naše prostore, kao što je onaj da je Zagor oduvek bio jedan od najpopularnijih strip likova na prostoru bivše Jugoslavije. Možda je tome doprinelo i njegovo zalaganje za miran suživot dve rase, što se vrlo lako moglo „preslikati“ na koncept jugoslovenskog „Bratstva i jedinstva“ i njemu svojstvene koegzistencije etničkih skupina koje se nisu toliko razlikovale po rasi, ali su se razlikovale po svemu ostalom, prvenstveno po nacionalnosti i religiji.

Uticaj ovog stripa na popularnu kulturu najvidljiviji je po već pomenutom logotipu sa Zagovore majice. Taj logotip, naime, predstavlja jedan od najprepoznatljivijih i najrabljenijih logoa u modernoj kulturi i verovatno jedini logo koji po popularnosti uspešno parira logotipima superheroja iako njegov vlasnik nema nikakvih natprirodnih moći. Da ne pominjemo to što je logo Duha sa sekirom sa dizajnerske strane doveden gotovo do perfekcionizma i što danas masa klinaca šetka okolo u majicama sa crnim orlom na grudima. Problem nastane jedino kada se suviše istripuju pa se, poput Zagora, late sekirice ili nekog drugog ’ladnog oružja.

Sve u svemu, Zagor je kul lik kojeg bi svaka mama poželela za svog zeta, ali se on ipak odlučio da izigrava tampon zonu između Crvenih i Belih, skakuće i glupira se po darkvudskoj šumi i urla poput Tarzana. Hiljadu mu bubnjeva! Kad malo razmislim, možda bi trebalo da se preispitam-šta sam ja to, jebote, čitao kad sam bio mali?!

 

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Zagor – Duh sa sekirom i mirotvorac

Ostavite komentar