Prosize kapsule

Vijagra za žvakanje u Meksiku

Meksikanci koji imaju poteškoće da progutaju pilulu “vijagre” će ovih dana na raspolaganju imati verziju za žvakanje tog leka za potenciju, objavio je proizvodjač, kompanija “Fajzer”.

Nova verzija, pod nazivom “vijagra džet” je tokom četiri godine razvijana u Meksiku, na čije će tržište biti prvo i puštena, 21. marta, izveštava Rojters.

U “Fajzeru” ističu da su istraživanja pokazala  da 60 odsto ljudi lomi tablete ili istresa sadžaj kapsula s lekom da bi ga lakše progutala.

Oko šest miliona Meksikanaca pati od impotencije, podaci su tamošnjeg stručnog časopisa “Revista mehikana urolohia”, a “Fajzer” procenjuje da oko milion njih koristi njihov ili neki drugi lek, kao što je “cijalis”, za taj problem. U Mekisku se godišnje proda tri miliona tableta “vijagre”, u vrednosti od 55 miliona dolara. To je najveće latinoameričko tržište za ovaj lek, posle Brazila.

Vrednost globalne prodaje “vijagre” dostiže 1,93 milijarde dolara. “Vijagra džet” će zasad biti dostupna samo na meksičkom tržištu, ali bi mogla da se pojavi i u nekim drugim latinoameričkim zemljama ukoliko dobije njihova odobrenja, ističe Karla Fuentes, portparol “Fajzera”.

Inače, razvoj “vijagra džeta” ništa ne menje u roku patentnog prava koji “Fajzer” ima nad “vijagrom”. Ovaj rok u svakom slučaju ističe 2012.

U narednih nekoliko godina ističe više lukrativnih patentnih prava nad medikamentima kompanije “Fajzer”, koja je objavila da će u cilju štednje narednih godina drastično smanjiti izdvajanja za istraživačke projekte. Buru u Britaniji je nedavno izazvala vest da je u planu zatvaranje ogromnog pogona “Fajzera” u engleskom mestu Sendvič, u kojem je “vijagra”  nastala.

 

Izvor: SrbijaNet.rs

Slični tekstovi

Ostavite komentar