Prosize kapsule

Top 10: Naj omoti bivše Juge – analiza i sinteza

Kod svake Top 10 liste najvažniji je odabir. Svaki je težak, ali ovaj je bio najteži. Selekcija je okončana tako što je autor posle višednevne borbe završio u duševnoj bolnici Laza Lazarević u vrlo teškom psihičkom stanju. Doktori još vrše dijagnozu svih mentalnih poremećaja do kojih je kod autora došlo tokom sastavljanja liste. U međuvremenu, uređivački kolegijum M@N-a ipak je smogao snage da javnosti prezentuje ovu kontroverznu listu. Nije za mlađe od 18.

1. Saveta Jovanović

Kad ti Saveta izleti na monitor, vrlo je verovatno da ćeš odreagovati kao kad gledaš neki klip o Majkl Džeksonu na YouTubeu pa ti odjednom odnekud izleti mrtav Majkl Džekson. No, iz priloženog vidimo da je Saveta jedna naočita mlada dama čije su seksi noge područje na kojem je Pokret gorana odradio značajan posao glede pošumljavanja. Ne smemo ni da zamislimo kakva je situacija severnije, u onim šumovitijim predelima. Iz naziva albuma zaključujemo da je Saveta sebe i svoje šumske potencijale poklonila nekom falsifikatoru, čijem se šarmu, uprkos njegovom „vetropir“ karakteru i sklonosti ka lažnim obećanjima, ne može odupreti. Saveta, istraj. Svojim glasom i stasom nateraj ga da pati. Makar i bukvalno…

2. Svetlana Miljuš Cajka

Na omotu ove ploče vidimo jedan prirodan ambijent spojen sa tehnokratskim poimanjem bitisanja i eklektičkom interpretacijom stvarnosti. U centru, na razmeđi i mestu sudara prirodnog i artificijelnog nalazi se čovek, tačnije žena, tačnije Cajka. Zagledana u daljinu, u pokušaju da na licu mesta prozre suštinu Hajdegerove ontologije, te na tom temelju izgradi sopstvenu sajber filozofiju kad joj vreme nije, Cajka neprimetno ističe sve svoje najznačanije vizuelne atribute „na izvol’te“, pokazujući da fizičko nema nikakvu šansu protiv intelektualnog i misaonog.

3. Milanče Show

Milanče nije toliko okrenut filosofskim temama i egizstencijalno-metafizičkim promišljanjima kravlje balege iz kragujevačkih šljivaka, već je više okrenut muzičkom eklekticizmu koji je često na ivici da sklizne u avangardu. O tome svedoči i njegova slika sa violinom, što implicira da je Milanče vekovima pre Vanese Me sa lakoćom pravog akrobate uspevao da levitira na žici koja spaja pop senzibilitet i paganinijevsku prefinjenost. Milanče uspeva da pomiri solistički pristup zasnovan na jakoj figuri svoje sopstvene nepodeljene i veoma koherentne individue, sa jedne, i orkestarski način rada, sa druge strane. Iako su ta dva pola često u nesaglasju i suprotnosti, Milanče uspeva da na konzistentan način artikuliše snagu izraza, što se sjajno vidi i na omotu ove ploče.

4. Obren Pjevović

Ovo je klasičan prog omot ’70-ih godina. Spejs pop/rock/folk pristup vrišti iz svake od šest boja ovog omota, a minimalizam oličen u odsustvu bilo kakvih drugih informacija (osim imena umetnika) stavlja nam do znanja da je Obren Pjevović želeo da akcenat stavi na umetničku distancu i natera slušaoce da na osobeni, individualni način tumače vizuelnu stranu njegove muzike. I nije da nije uspeo. Ja se već godinama pitam šta on radi na toj raketi i to okrenut unatraške. A možda je to satelit? I ko je Obrad? Čekaj, a ko sam ja?

5. Zlatko Pejaković

Zlatko Pejaković je tokom svoje sjajne karijere često nazivan „mađioničarem“ i „hudinijem“ jugoslovenske muzičke scene. Uverenje da Milanče ima i prave natprirodne, a ne samo obične mađioničarske moći, potvrdio je i ovaj album, odnosno njegova naslovnica. Zlatka vidimo kako nas šmekerski odmerava u pravom mađioničrskom autfitu, sa vrlo jasnim „Ja sam onaj koji zna“ stavom. Utisak pojačava i naziv albuma, „Ove noći jedna žena mirno spava“, koji je transparentno proročanski i predočava nam saznanje koje ne bi mogao da nam pruži niko drugi do čovek koji je evidentno vidovit i tu svoju vidovitost vešto koristi kao zamajac svoje karijere, a na opšte veselje širokih narodnih masa.

6. Bajo

Emotivan naziv ploče i Bajina stamena, muževna figura možda na prvi pogled deluju kao da su u koliziji, ali poznato je da najčešće najmuževniji muškarci imaju i najjače emocije. Bajo je utoliko veći čovek i muškarac zato što se ne boji da svoje emocije iznese javno, time sebe direktno inaugurišući u preteču metroseksualaca na jugoslovenskim prostorima. U skladu s tim, Bajo na omotu prezentuje i fantastičan vanvremenski imidž kakav, sigurni smo, ni Ašok Murti u svoj svojoj smelosti i kreativnosti ne bi uspeo da osmisli.

7. Tozovac

Frojdovski gledano, Predrag Živković Tozovac na ovom omotu pokušava da naglasi svoju muškost, kako preko falusnog topa na kojem sedi, tako i preko ratničkog ambijenta kojim odiše ceo cover. Tozovac nas vraća u primalnu eru čovečanstva, kada je ratnički duh muškarca bio jedino pravo merilo njegove sposobnosti i spremnosti da zaštiti okolinu i porodicu. Tozovac, takođe, naglašava muškost i bujnim brkovima, koji rastu i na samom omotu, što ćete primetiti ukoliko ih malo duže posmatrate, tako da se može reći da je ovaj cover lišen svake nepotrebne slojevitosti i implicitnosti, okrenuti direktnom i testosteronski motivisanom isticanju mačo senzibiliteta i stava.

8. Milica Ostojić

Suzan Bojl je kopija i to vam je sada valjda jasno. Milica Ostojić je original, a minimalizam na omotu implicira da Milica želi da akcenat stavi na svoje glasovne mogućnosti, a ne estetske. Naziv albuma sugeriše nam, prvo, da je Milica visoko moralna devojka, a potom i da svojim resursima raspolaže vrlo pažljivo, čime nam stavlja do znanja da ima i naglašene menadžerske sposobnosti. Pohvalno za jednu pevačicu, koje su na obrazovnom planu neretko vrlo hendikepirane.

9. Vehbija Ćoralić

Vehbija Ćoralić diektno nam stavlja do znanja da je reč o muškarčini sa kojim nema šale. Flaša žestine na omotu sugeriše da je reč o opasnom momku koji za jedini autoritet priznaje alkohol, čime postaje etalon za boemski način života. Psihodeličan odabir boja može se povezati sa samim pićem, koje bi, po svemu sudeći, mogao biti absint, što je još jedan potvrda da je bivša Juga i te kako bila napredna i ispred svog vremena, tačnije ispred svih nas koji danas živimo na tom prostoru.

10. Predrag Dimitrijević Ferari

Gangsta estetika nije previše popularna na našem folk podneblju, ali ono malo umetnika koji inkliniraju tom izrazu odiše izuzetnim kvalitetom. To je slučaj sa Predragom Dimitrijevićem Ferarijem, za kojeg se već po omotu vidi da živi na ivici, koju ponekad čak i prelazi i to potom pretače u gangsta-folk, muziku natopljenu aromom opasnih kafanskih avantura i naglašenu stotinama pivskih flaša razbijenih o glavu onih koji su mislili da su čvrsti momci. Sve dok nisu upoznali Ferarija. 50 cent Balkana. Beskompromisno i surovo.

 

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

3 komentara na “Top 10: Naj omoti bivše Juge – analiza i sinteza

  1. Pingback: 24 najgore naslovne strane knjiga ikad | Muški magazin - M@N!

Ostavite komentar