Prosize kapsule

Obavezne stvari za svaki ANDROID telefon

Pošto android telefoni kao da nemaju svoje granice, prvenstveno mislim na HTC jer njega i koristim (ne znam kakvi su ostali, ali verujem da zaslužuju sve pohvale) mislim da je došlo vreme da se malo i njima posvetimo, a koliko vidim ovde se već uveliko i piše o telefonima na Androidu ili sličnim platformama…

Za početnike i one kojima telefon treba samo zbog osnovnih funkcija, aplikacije sa kojima telefon stiže sasvim su dovoljne, ali zašto onda bacati pare na Android telefon samo zbog toga, kada on može skoro sve.

E, pa evo nekih od “Must have” aplikacija i widgeta

1. Apps Organizer

Aplikacija koja vam omogućava da na bilo kom od 7 home screenova postavite foldere u koje će te staviti sve vama bitne programe.
All apps (ili Menu) mi više nije ni potreban, sve redom mi je na desktopu. Folderi mogu imati ikonicu po želji (sam program stiže sa dosta atraktivnih ikonica), folderi su lako pristupačni i brzo se otvaraju/zatvaraju, stepen personalizacije foldera je ogroman.

2. Važni brojevi

Oooo da, domaća aplikacija pa zauzela čak drugo mesto!
Sve u svemu aplikacija puna važnih brojeva telefona, počevši sa dobro poznatim 92, 93 i 94 brojevima, pa preko Kliničko bolničih centara, dispanzera i sličnih do možda i najbitnijeg… Taxi udruženja, za koje moram da priznam, nemaju svi brojevi, ali većina ima. Aplikacija podržava Novi Sad, Beograd i Niš za sada, uskoro bi trebalo i drugi veći gradovi da budu uneti. Dobra stvar jeste ta što aplikacija odmah prijavi na kojoj ste adresi u slučaju da ne znate.

3. Task Manager

Svi znamo da Android telefoni jednostavno vole da troše svoju memoriju do samog kraja. Zato je obavezno prisustvo nekog od Task Managera koji će da “poubija” suvišne programe. Aplikacija stiže i sa 1×1 widgetom koji vam omogućava da jednim dodirom pogasite sve suvišne programe, a usput vidite i koliko memorije slobodnog Vam je ostalo.

4. Opera Mini

Mislim da i nije potrebno da objašnjavam o čemu se radi. Ukratko browser koji je u mnogočemu jači od standardnog Android browsera, postoji mogućnost više tabova, i naravno postoji sandardni operin home screen sa vašim omiljenim web sajtovima.

5. Endomondo – vala niste sportista dok ovo nemate!

Ovaj program koristite samo ukoliko se bavite nekim sportom rekreativno ili profesionalno. Služi za merenje vaših treninga, uz naravno mapiranje putem GPS-a. Program podržava mnoštvo sportova i veoma je precizan, a i lak za korišćenje. Za korišćenje programa obavezna registracija na www.endomondo.com

6. Winamp

Napokon izašao iz beta razvojne faze, veoma je dobar, ima puno mogućnosti poput internet radija, objašnjavanje ostalih funkcija je suvišno jer to je muzički plejer, šta tu ima nejasno?
Jedina zamerka, može se reći i velika je ta što Winamp kao in a kompjuterima voli RAM i koristi je možda i previše..

7. Skype

Takođe mislim da nije potrebno da objašnjavam o čemu se radi. Usput on je u beta razvojnoj fazi, ali sve lepo radi, izuzev gašenja programa, da li su zaboravili na to, ne znam, ali ugasite ga Task Manager-om i nastavite da radite bez problema.

8. BatStat widget

1×1 Widget koji vam služi da vidite stanje vaše baterije u procentima, voltažu procesora i radnu temperaturu (u celzijusu i farenhajtu, al’ kome još ovamo treba farenhajt?)

9. Facebook

Sam naslov govori šta je u pitanju. Facebook aplikacija koja vam omogućava da lako i jednostavno pristupite vašem profilu. Nova verzija podržava i chat, tako da ignorišite sve aplikacije koje vam nude samo chat, suvišne su postale.
(PS obratite pažnju da kada završite chat odete u offline režim, u suprotnom će mobilni kada god uhvati internet otići online i izgledaćete kao najveći FB frik, uvek online).

10. Shazam

Muzički program. Situacija je ovakva, negde ste u gradu ili se na radiju vrti neka pesma, jako vam se sviđa, a ne znate koja je. Uključite Shazam, on odsluša malo pesme i u roku od nekoliko sekundi, znate sve informacije o toj pesmi. Jedina mana je ta ako niste premium (ako niste platili program) limitirani ste na samo 6 pesama mesečno, mada to je meni za sada dovoljno..
PS ne pali za naše domaće pesme.

Počasna mesta!

Parking Manijak, da još jedna domaća aplikacija vredna spominjanja!
Sve u svemu unesite tablice vašeg vozila (podržava do tri tablice uključujući i stare generičke tablice i nove SRB tablice, čak ima i slova Č, Ć, Ž, Š i Đ koja su čest problem jer mnogi ih nemaju na tastaturi). Kažu da program sam zna u kojoj ste zoni i da će vas obavestiti o tome, ali u svakom slučaju ponuđene su vam parking zone. Dovoljno je samo da kliknete koju zonu, potvrdite i mobilni je automatski poslao SMS sa vašim tablicama na taj broj. Podržava skoro celu Srbiju.

X Construction i Andoidify
Oko Androidify neću puno pisati jer je aplikacija već svima dobro poznata, napravite svog malog andoida i tako delite ga sa prijateljima, šta drugo da Vam kažem, pomalo glupa, ali veoma zarazna igrica. Dok je X Construction igrica u kojoj će vam otpasti svaka dlaka sa kose od nerviranja, sem ukoliko niste stručnjak za mostove i vozove. U čemu je stvar, pa imate građevinski materijal i prugu kojom treba da prođe voz, a na vama je da napravite most.
PS fizika i gravitacija u igrici su veoma dobro odrađene!

Naravno sve aplikacije se mogu naći u Android Marketu

 

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar