Prosize kapsule

Krivična prijava protiv pripadnika MUP zbog snimka seksa kod “Arene”

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić saopštio je danas da je Višem tužilaštvu u Beogradu podneo krivičnu prijavu protiv nepoznatog pripadnika MUP-a zbog kojeg je policijski snimak seksualnog čina dve mlađe osobe kog beogradske “Arene” dospeo u javnost.

Šabić je takođe, kako je naveo u saopštenju, MUP-u izdao upozorenje da suprotno odredbama Zakona o zaštiti podataka o ličnosti nije preduzelo sve tehničke, kadrovske i organizacione mere zaštite podataka za njihovu zaštitu od zloupotrebe. Poverenik od policije zahteva da ga u roku od 15 dana obavesti o preduzetim i planiranim merama i aktivnostima za otklanjanje nepravilnosti.

Snimak je suprotno Zakonu, pripadnik MUP-a obrađivao i mimo svrhe zbog koje je sačinjen – bezbednost imovine i lica, održavanje javnog reda i mira, kontrola saobraćaja itd., snimio na prenosni medij i izneo van službenih prostorija, naveo je Šabić. Nakon toga je snimak postavljen na Internet, gde se i sada nalazi na velikom broju adresa.

Poverenik je istakao da objavljivanje na Internet policijskog snimka koji prikazuje seksualni čin dve mlađe osobe predstavlja izuzetno grubu povredu privatnosti i ozbiljno kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Izvršenim nadzorom utvrđeno je odsustvo potrebnih procedura, kao i bezbednosni propusti koji su doveli do ovog incidenta, naveo je Šabić i dodao da to za posledicu ima neprimereno širok krug potencijalnih izvršilaca i bitno otežava identifikaciju. “Ovo svakako ne bi bio slučaj da se restriktivnije, po jasnim, preciznim, unapred utvrđenim procedurama, sa većom kontrolom i pažnjom pristupalo ovim vrlo delikatnim podacima. U tom smislu, izdao sam Upozorenje u kome u 14 tačaka ukazujem na mere i aktivnosti koje treba preduzeti radi otklanjanja uočenih nedostataka”, naglasio je poverenik.

On je istakao da insistiranje na bezbednosnom aspektu funkcionisanja konkretnog sistema video nadzora je prilika da još jednom ukaže da Srbija nema Zakon o video nadzoru. “Nepoznat je ali izvesno vrlo veliki broj subjekata koji se na različite načine bave video nadzorom, a odsustvo odgovarajućih normativnih rešenja i njihovog doslednog sprovođenja u praksi je činjenica koja je sama po sebi izvor brojnih rizika i eventualnih zloupotreba. Ako tu činjenicu ubrzo ne izmenimo gotovo je izvesno da ćemo se suočavati sa sve grubljim i intenzivnijim oblicima povrede privatnosti i kršenja zakona”, upozorio je poverenik.

Slični tekstovi

Ostavite komentar