Prosize kapsule

Tajna večera priređena u sredu, a ne na Veliki četvrtak

Tajna večera, obed koji je Isus Hrist poslednji put podelio sa svojim apostolima na Veliki četvrtak, održana je u sredu, tvrdi profesor Kolin Hamfriz (Colin Humphreys) sa Univerziteta u Kembridžu.

“Otkrio sam da je tajna večera bila u sredu 1. aprila 33. godine”, kazao je on u izjavi listu “Tajms”.

U svojoj knjizi pod naslovom “Misterija tajne večere” (The Mystery of the Last Supper), prof. Hamfriz pokušava da reši protivrečnosti sadržane u Jevanđeljima koje istoričare već vekovima muče.

“Poznavaoci Biblije i hrišćani veruju da je tajna večera počela posle zalaska sunca u četvrtak uveče, a da je Isus razapet na krst, sledećeg dana ujutru oko devet časova. Suđenja Isusu održana su u tri različita dela Jerusalima. Stručnjaci su sa štopericom u ruci pretrčali Jerusalim da bi videli kako je moguće da se u vremenskom razmaku između četvrtka uveče i petka ujutru zbiju svi ti događaji, a zaključak većine je bio da je to nemoguće”, objasnio je on.

Apostoli Mateja, Marko i Luka navode da je tajna večera bila na praznik Pasha, dok Jovan tvrdi da je održana pre tog jevrejskog praznika. Hamfriz smatra da su obe strane u pravu, ali da se pozivaju na dva različita kalendara koji, kada se uporede, daju tačno rešenje – da se tajna večera dogodila dan pre Velikog četvrtka, dakle u sredu.

 

Izvor: SrbijaNet.rs

Slični tekstovi

Ostavite komentar