Prosize kapsule

Bolovi u leđima

Mnogi kažu da idu sa godinama. Ipak, bolovi u leđima ne moraju biti nužno povezani sa brojem svećica koje ste “poduvali” na poslednjoj rođendanskoj torti. U tom slučaju, veliki broj mladih koji se sve češće žale na bolove u leđima mogli bi u prevremenu penziju. Stres, nezadovoljstvo na svim mogućim planovima, slaba fizička aktivnost, nepravilno držanje tela, pa čak i manjak seksa, sve to mogu biti uzroci bolova u leđima. Nije pod obavezno IŠIJAS!

Osnovni uzroci bola u leđima

Povrede

Stres

Slaba fizička aktivnost

Loše držanje tela

Loši uslovi spavanja (krevet, dušek, jastuk)

Suviše kofeina

Manjak sna

Dehidriranost

Stres

Stres na bol u leđima može uticati dvojako − kao uzrok i kao pojačivač bola. Stres kao uzrok bola u leđima najčešće se javlja u vidu mišićnog spazma, odnosno grča mišića leđa usled kog dolazi do smanjene pokretljivosti leđa i bolova. Kako čovek nervozom reaguje na svaki bol, tako je i sa bolom u leđima, zbog čega može doći do pojačavanja intenziteta bola. Najefikasnija metoda u borbi sa bolom u leđima jeste odmaranje i zagrevnje bolnog mesta.

Po pravilu, najbolje je namestiti se u onom položaju koji je najprijatniji i – čekati. Za one koji nisu spremni, odnosno nemaju vremena da čekaju, lekari preporučuju i terapiju febricetom (jedna tableta na svakih šest sati) uz mazanje “ušinutog” mesta nekom od antireumatskih krema koje će oslabiti spazam. Najvažnije je konsultovati se sa lekarom pre konzumacije bilo kakvih lekova, i voditi računa o daljim pokretima − krećite se u bloku (bez naglih uvrtanja).

Osluškujte telo

Veoma je važno da budete svesni svog stanja. U početku najbolje je mirovati. Kada hodate, hodajte bez dodatnog opterećenja u rukama, hodajte ravno, uzdignute glave i bez naglih pokreta. Kada ležite uvek pod noge stavite dva ili tri jastuka, kako biste rasteretili donji deo leđa i kičmu.

Lekovi

Mnogi prvo posegnu za lekovima kako bi se rešili neprijatnog bola koji ih seče poput noža. Nemamo ništa protiv, osim dve stvari − morate znati šta i koliko pijete. Ako možete nekako bez lekova, samo uz mirovanje i povremeno zagrevanje bolnog mesta uvek se odlučite za ovu varijantu. U slučaju da su lekovi jedino rešenje, onda znajte koji su to lekovi koji će vam pomoći da vas pusti bol. Febricet i Diklofen (odnosno DiklofenDuo) mogu vam pomoći jer umiruju upale, dok Brufen uzimate isključivo kod bolova poput glavobolje i slično. Vežbe istezanja su bolje rešenje od lekova, ali u zavisnosti od toga koliko stručno ih izvodite, mogu biti i mač sa dve oštrice. Oprezno…

Istezanje

Za one koji ne žele da ih leđa stegnu, ili, pak, one koje su leđa već jednom stegla i ne žele da im se to ponovi, istezanje i vežbe za leđa, osnov su za početak svakog dana. Iz kreveta ne ustajete dok ne odradite istezanje zadnje lože! Savijte nogu u kolenu i privucite je bradi. Isto uradite i sa drugom nogom. Vežbu ponovite nekoliko puta. Za sledeću vežbu vam je potreban partner. Njegov zadatak će biti da vam jednu nogu diže gurajući je ka vama, dok drugu nogu drži spuštenu uz pod ili krevet. U principu, da vas raščereči što je više moguće. Dobra strana ove vežbe je ta što ćete morati da nađete devojku da biste mogli da je izvedete. Nakon ovoga, uradite par jednostavnih vežbi za leđa, ništa ambiciozno i zahtevno, tek da se zagrejete.

Kada potražiti pomoć lekara?

Pomoć lekara potražite čim osetite da bol predugo traje, ili da poprima neke nove simptome. Bol leđa usled spazma, uz prethodne savete, će popustiti nakon sedam dana. Neće proći u potpunosti, ali ćete biti funkcionalni. Međutim, ako osetite da se bol lagano spušta ka nogama, ako osetite trnjenje leve ili desne strane tela, trnce koji se spuštaju niz jednu ruku ili niz nogu preko krsta uz blagu obamrlost, posetite lekara. Moguće je da je reč o ozbiljnijoj povredi koja se mora lečiti pod nadzorom stručnog lica. Čak i ako je reč o išijalgiji, stručni savet vam je neophodan.

 

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar