Prosize kapsule

Zašto mrzim ekonomiju?

Zato što moram da priznam sebi – ili da sam glup kao noć ili da me neko muze kao savsku kozu! A neću ni jedno, ni drugo!

Evo, danas nisam raspoložen za „igru“, dragi moji ekonomisti, ekonomski analitičari, ekonomski novinari i svi vi ostali koji bi da se konstantno penetrirate u zdrav mozak prosečnog tranzicionog gubitnika predviđanjima i procenama, tvrdo i bez emocija! Kako se ono, kulturno kaže, boli me glava. Ok, znam da je to za vas samo posao, ali podozrevam da ipak i među vama ima onih koji uživaju dok pod njima javnost dahće i ponižava se u nepristojnoj pozi, dok ne razaznaje šte je snašlo.

Šta, nije vam jasno o čemu govorim? Pa dobro, biću jasniji.

I ja sam, eto, deo te j (pasivni oblik glagola) javnosti koja većma ne zna ni šta je apresijacija, ni depresiacija, ni monetarna politika, ni inflacija, ni deflacija ni deficit, ni suficit, ni BDP ni još dve hiljade pojmova koje svakodnevno emitujete raznim komunikacionim kanalima ne bi li nam, dok tonemo u fekalije besparice, lakše pao vonj cele situacije!

Evo na primer, odbijam da u ovu moju lobovaginalnu šupljinu primim obrazloženje zašto cene svega i svačega ne padaju sada kada evro gubi na vrednosti kao što je sve živo hitro poskupelo čim je evropska valuta preskočila psihološku granicu od 100 dinara! Da moždani seks bude grublji, cene čak i rastu, a vi za to, gospodo ekonomisti, opet imate neko objašnjenje. Ma, ne gurajte mi ga! Neću!

Uvaženi poznavaoci ekonomsko-medijskih akrobacija, još ne mogu da se oporavim od ko zna kog atentata na logiku kojim se pokušali da objasnite kako je normalno da cena goriva raste i kada neko ima monopol na proizvodnju i distribuciju istog i kada se taj monopol ukine i tržište postane liberalno. WTF, ko je ovde lud?!

Znam da bi sada, možda bilo primereno da „pimim“ još jednu „partiju“ ekspertize da će cena gorepomenutog goriva indirektno pogoditi cenu hleba, a sasvim sigurno će se odraziti i na gumene bombone i toalet papir. Verovatno će i bakuta od koje pazarim jaja sledeće subote na Zemunskoj pijaci robu poskupeti bar dve kinte po komadu jer i njene kokoške umesto vode piju evrodizel!

Mi, prosečni i poslovično zatupasti građani Srbije, sve i da hoćemo, ne možemo da izučimo tu vašu nauku u kojoj dva i dva nisu četiri, barem ne danas, dok će sutra možda biti. Novčanici su nam sve prazniji, a glave sve punije genetski modifikovane logike koja mutira iz dana u dan, na dugme! Mora tu ostati bar malo mesta za stavri koje nas čine srećnim, ali te stvari vas isključuju u zemlji Srbiji!

Eto, zato mrzim ekonomiju. Ima li neko nesto da pita?

Ekonomista, ti da ćutiš!

PS.

Izvinjavam se svim poštenim ekonomistima koji se sasvim sigurno nisu prepoznali u ovom tekstu, a naročito profesoru Miodragu Zecu! I on će znati zašto!

 

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar