Prosize kapsule

Just go with it!

Foto: obsessedwithfilm.com

Humor Adam Sendlera postaje sve prijemčiviji konzumentima masovne kulture 21. veka. Adam je odrastao u Njujorku, završio glumačku akademiju, već sa 17 ljeta radio je stand-up nastupe, nekako se probio do Kozbi šoua kao Smiti prvi film koji je privukao moju pažnju sa Sendlerom u manje značajnoj ulozi bio je čuveni Coneheads (1993) iliti Jajoglavi.

Nakon toga počeli su da se redaju već legendarni: Airheads (1994), Billy Madison (1995), Happy Gilmore (1996), The Wedding singer i The Waterboy(1998), Big Daddy (1999), Anger Management (2003), 50 first dates (2004), Click (2006), I now pronunce you Chuck & Larry (2007), You Don’t mess with the Zohan (2008), Funny People (2009)…

Sendlerov humor u početku bio je specifičan i alternativan u odnosu na mejstrim komediju. Njegovi počeci obilovali su prenaglašenim kadrovima melanholične romantike, opštim mestima neuzvraćene ljubavi i limunada-happy-endovima. Sećam se da smo filmove ovakvog tipa početkom devedesetih nazivali ’’tinejdžerskim’’. No, od tih devedesetih Sendler je rafinirao svoj humor, i mi smo malo odrasli da ga bolje (ili gore) razumemo. Film koji se našao pod lupom je u naslovu, režiju je radio Denis Dagan, ista faca koja potpisuje i Srećnog Gilmora, Velikog diktatora, Čak i Leri – gej partneri, Mojne se kačiš sa Zohanom.

Šta ovde valja:

Tipičan Sendlerovski humor. Dobro bi ti došao najmanje FC iz engleskog jezika da pohvataš pojedine kalambure i konotacije u službi razvlačenja usta u osmeh. Koliko god srpski titl koji si apio s neta bio kvalitetan, jednostavno ne može da ti dočara sve jezičke doskočice u filmu. Tu su momenti Miss Congeniality u kojim se ocvala Dženifer Eniston pretvara u vrh cicu, ima momenata u kojima film malo podseća i na Good Luck Chuck, kad-kad okrene i na Forgetting Sarah Marshall. Naići ćeš sigurno i na par retardiranih fora kojima se obično smeju ljudi koje ne podnosiš, ali – svaka komedija ima i pokoju lošu foru koju moraš progutati.

Šta ovde nikako ne valja:

Neverovatno nemoguć zaplet – tip skonta da se ribe lože na oženjene tipove, glumi da je oženjen, upozna ribu koja mu se stvarno sviđa, upetlja se u priču da je single, potom glumi da ima ženu i decu, svi oni zajedno idu na Havaje da bi on pokazao koliko mu je stalo do ribe i kako je u lošim odnosima sa ženom. Wtf?

Pojedine loše osmišljene situacije mogu da odnesu mast u propast (mafija-momenat pregovora sa klincem, engleski akcenat klinke i većina fora fejk Dolf Lundgrena). Telo Bruklin Deker (Palmer u filmu) nakrivo je nasađeno, kadar valja isključivo od pupka na gore. Ako ti se ranije nije svideo neki film sa Sendlerom, nemoj trošiti žutu mrlju ni na ovaj. Ako ne voliš humor uopšte, uzmi neku ozbilju polivačinu tipa Jenna Loves Diamonds. Tu sigurno nema zajebancije, a Džena će ti objasniti da Palmer nema veze s dobrom ribom.

Preporuka:

Pogledaj film. Nađi fensi klinku, vodi je u bidžu, nasadi je na fotelju, malo se kikoćite, posle ladan ajskrim, dva jegera i na konju si. Ako ne voliš ljubavne limunadice, mani se ovoga i vodi cupi na neko hard-core mesto.

 

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar