Prosize kapsule

Blek metal uvršten u obuku budućih diplomata

Norveške vlasti uvele su u obuku svojih budućih diplomata izučavanje blek metala, muzičkog pravca koji je dugo bio povezivan sa satanističkim pokretima i uništavanjem crkava.

Dvadesetak kandidata išlo je na predavanja o blek metalu, njegovoj istoriji i okolnostima pod kojima je Norveška postala centar tog muzičkog žanra, saopštila je u petak Norveška diplomatska akademija.

“Cilj je da pokažemo raznolikost norveške kulture. Muzika obuhvata stvaraoce od Edvarda Griga (1843-1907) do izvodjača blek metala”, rekao je Frans presu pomoćnik direktora te akademije Stejnar Lindberg.

“U Italiji, Japanu i Francuskoj, mladi uče norveški jezik kako bi preveli stihove pesama. Blek metal je izvozni proizvod i važno je da se buduće diplomate zainteresuju za njega”, dodao je Lindberg.

Iz Norveške potiču proslavljene blek metal grupe kao što su “Mayhem”, “Darkthron”, “Satyricon”, “Emperor”, “Enslaved”, “Burzum”, “Dimmu Borgir” i “Gorgoroth”. Blek metal, u velikoj meri inspirisan paganstvom i nordijskom mitologijom, povezivan je sa zločinima i spaljivanjima crkava 1990-ih godina. “Taj muzički pravac je od tada izgradio novi ugled”, istakao je Lindberg.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Blek metal uvršten u obuku budućih diplomata

Ostavite komentar