Prosize kapsule

Glupane moj viralni

Glupost je, kažu, večna i neuništiva. Usudiću se da kažem da su derivati gluposti još otporniji. Poput mutiranih virusa ili zloćudnih bolesti oni imaju sposobnost da prikrivaju svoju stvarnu prirodu. Glupost, dakle, sama po sebi nije greh, i kao takva ne može naneti puno štete, ako se na vreme prepozna i izoluje. Katkad može biti čak i romantičarski simpatična. Ali u zamešateljstvu sa neznanjem ili bezobrazlukom glupost je predigra svake propasti.

Eto, iz dana u dan, naročito na internetu nailazim na tekstove u čijim naslovima figurira – „deset tipova ovog“ ili „petnaest varijanti onog“, „tri mogućnosti…“ ili „sedam načina…“. Takve tekstove, iz meni nedovoljno poznatih razloga nazivaju viralima.  Autori ovih pisanija u svom portfoliju najčešće imaju na desetine sličnih skripti kojima se prepoznaje, objašnjava i klasifikuje neka pojava u najširem dijapazonu društvene važnosti.

I sve to ne bi bilo ni vredno pomena da takvi tekstovi nisu skoro najčitaniji među konzumentima internet sadržaja!

Sa manje ili više jezičke veštine i smisla za humor pisci tzv. virala za nekoliko minuta ili sati, zavisno od nadahnuća, proizvode takve konglomerate mudrosti pred kojima bi antički filozofi ostali bez daha! Pa, ni njima se nije iz pera tako često otimalo da u deset tačaka spakuju i generalizuju problem kojim su se često čitavog života bavili.

Tako to valjda i biva, od onog što ne zna, opasniji je onaj što misli da zna i tu osobinu nesebično deli sa drugima. A Bog dao, internet je kao medij svakome dao šansu da oslobodi genija u sebi…

Viralni tekstovi su, rekao bih, pojava slična turbofolku. Ne treba se zavaravati pokazateljima kao što su relativno široka publika ili činjenica da se objavljuju uglavnom na internetu kao modernijem mediju od svojih emisionih predaka. Virali angažuju gotovo isti intelektualni potencijal kao i prilikom konzumacije Grand parade.

Opasnost, ipak, ne leži u nivou patosa koji predstavljaju koliko u rasplamsalim ambicijama njihovih autora da postanu neka vrsta internet gurua. Oni ne samo što zabavljaju masu nego se predstavljaju kao neka vrsta učitelja ili prosvetitelja!

U doba suficita informacija te lake literarne forme kvazimudrosti sve su popularnije naročito među omladinom koja ne stiže da se posveti pravoj književnosti ili bar pravom novinarstvu. Lakše je svariti trivijalnu generalizaciju pet ili sedam tipova devojaka ili muškaraca koji … (pa nešto rade, ponašaju se, razmišljaju) nego pročitati nekoliko tomova Eriha Froma, Zigmunda Frojda ili Karla Gustava Junga. Da ne pominjemo neke manje poznate, ali ne manje važne autore. Svejedno to nije razlog da se oproti lenjost.

I ko je tu gluplji – onaj što piše ili onaj što se pali na takva pisanija? Nisam siguran. Ali jedno znam, onaj što čita možda je samo glup, a onaj što piše je i glup i bezobrazan, al nije svestan da je to opaka kombinacija!

 

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

3 komentara na “Glupane moj viralni

  1. I vas sajt sadrzi takve sajtove. Previse individualno razmisljate kada pisete ove stvari treba uzimati u obzir i neke druge stvari.

    • Da, naš sajt sadrži takve tekstove, ali imajte u vidu da je ovo kolumna i da iza nje ne stoji redakcija, već samo autor koji ju je pisao. Dakle, ovaj je tekst je isključivo lični stav, a ne stav redakcije.

Ostavite komentar