Prosize kapsule

U Severnoj Koreji zatvoreni fakulteti, studenti na njivama!

Vlasti u Severnoj Koreji privremeno su zatvorile fakultete, a studenti su poslati na njive i u fabrike, kako bi zemlja što pre izašla iz krize.

Severnokorejske vlasti odlučile su da na deset meseci zatvore sve fakultete, a studenti će umesto na predavanja, ići u fabrike i na polja da bi pomogli radnicima i seljacima da zemlju što brže izvuku iz ekonomske krize, objavio je Dejli Telegraf.

Pozivajući se na izvore iz Juže Koreje, britanski list navodi da će fakulteti biti zatvoreni do aprila naredne godine.

Svi studenti moraju da se odazovu pozivu državnog rukovodstva, a izuzetak su samo oni koji treba da diplomiraju u narednih nekoliko meseci i strani studenti.

Državni vrh je obećao da će Severna Koreja naredne godine postati velika, prosperitetna i moćna država.

To dostignuće poklopiće se sa proslavom stote godišnjice rođenja osnivača države, velikog vođe Kim Il Sunga i 70. rođendana dragog vođe Kim Džong Ila.

Japanski analitičari veruju da je razlog za zatvranje fakulteta strah državnog vrha da bi moglo da dođe do studentske pobune.

“Državno rukovodstvo ne želi da se u Severnoj Koreji ponovi ‘jasmin revolucija’ iz nekih afričkih zemalja i plaši se da bi studenti mogli da organizuju pobunu protiv vlasti”, rekao je profesor tokijskog univerziteta i autor više knjiga o severnokorejskim liderima Tošimicu Šigemura.

©Muskimagazin.com

 

Slični tekstovi

Ostavite komentar