Prosize kapsule

HardBass: ulični ples bez obuke i pravila

Oni su velika grupa, što veća to bolje, ali ne okupljaju se zarad protesta. Oni nose trenerke s kapuljačama, fantomke ili maske na licu, ali nisu neonacisti ni navijači huligani, a još manje se plaše svinjskog gripa. Oni skaču nešablonski i gde god se nađu: na trgu, na poljani, u autobusu. I možda nepoznanicima izgledaju kao čudaci, ali nisu izašli iz ludnica I nisu nadrogirani. Oni samo plešu, sasvim neobično i novotarski.Oni plešu HARDBASS.

 Pravilo bez pravila

Pretpostavlja se da je HardBass muzika izvedena pre nekoliko godina u Holandiji od pump ili elektronike, a prvo đuskanje na youtubu objavila je ekipa iz Sankt Petersburga 2009. godine.

Krajem prošle godine je krenuo bum po Rusiji uz ritmove prve pesme, reklo bi se himne, „Школаколбасы”, a zatim se raširio po susednim zemljama.

„Vrhunski stručnjaci“ ove školice su želeli da osmisle nešto čega nema nigde na svetu, što nije aktuelno i moderno i  što se ne može ponoviti. Ples bez iskustva, obuke i koreografije. Jedino pravilo je da nema pravila.

Samo slobodan duh, entuzijazam, kreativnost, smelost i želja za zabavom. I zakazano okupljanje. Jedan počinje, a ostali mu se pridružuju uz igranje rukama kao da pumpate, dok su palac i mali prst ispruženi, a ostala tri savijena. I kreće skakanje do besvesti uz  jak bass – do 150 udara u minuti.

S proleća se HardBass kao epidemija počeo širiti i kod nas. Brže od onog „zaraznog“ svinjskog gripa, mladi su navukli maske na lice i kao plemenski ratnici počeli da igraju freestyle od grada do grada. Što bi rekli „od Vardara pa do Triglava“. Zaskakala je i grupa  Beogradski sindikat na jednom od svojih nastupa.

Energija samo uz bass

Međutim, ako ste među onima neupućenima,koji kad vide čopor mladih maskiranih ljudi, pomisle da su huligani spremni da naprave rusvaj, ne bojte se. Nisu ni pijani, ni nadrogirani, pa ni neonacisiti, kako ih neki obeležavaju. Hardbasovci su nekonformisiti i žele da pokažu da umeju da se ludo zabavljaju,baš bez alkohola i droge. Tvrde da niti piju, niti se drogiraju, niti su u vezi sa ekstremnom desnicom,niti su huligani. Na klipovima iz Rusije, vidi se da neki učesnici imaju na ruci STRAIGHT EDGE znak X. U jednoj od pesama iskazuju svoj stav o narkoticima i poručuju da su samo na HardBass-u-”Наркотик кал кто не слушает ХардБас” (Ko ne slusa HARDBASS je narkomansko smeće).

Za njih je bitan samo taj “osećaj na čistom bass-u”. Ako ih sretnete, još jednom, ne bojte se. Nisu izašli iz ludnica, a neće vas ni napasti, niti šta lomiti, niti paliti. Oni se samo iznenada pojavljuju i zabavljaju.

Grupa tinejdžera koja želi da zaintrigira i začudi ljude oko sebe. A u tim godinama želiš da budeš primećen, i na takav način trošiti energiju je dobro. Bolje nego na neki destruktivniji način. I ne zaboravite, ludi ples je ipak blizak evropskim narodima. Setite se tradicionalnih skakanja kad su Maškare, antičke fešte, ruska Maslenica… Ovo je samo novo, savremeno HARDBASS ludiranje.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar