Prosize kapsule

Žene i čokolada (FOTO)

Čokolada. Slatkiš koji postoji vekovima i milenijumima, a i dalje izaziva pažnju i kontroverze. Ima različite namene, a kažu i da je lekovita. Ove slike to nedvosmisleno potvrđuju.

Čokolada se dobija mešanjem kakaa i šećera. Nekada se pila kao napitak i odatle potiče i njeno ime-Xocóatl ili chocolatl (xoco što znači gorko i atl voda). Kakao se dobija iz kakaovca, neugledne biljke koja raste na području od južnog Meksika do Amazona.

Pretpostavlja se da su Maje još pre 2600 godina kuvali smesu, a priređivan je čak i praznik u čast čokolade, tokom kojeg su prinošene životinjske žrtve i darovi. Zrna kakaovca bila su prihvaćena i kao sredstvo plaćanja.

Asteci su čokoladu pili kao napitak bez trunke šećera, ali su zato dodavali vanilu i čili. Čokoladu su u Evropu doneli španski konkvistadori na čelu sa Hernanom Kortezom. Oni su čokoladu pili sa šećerom i cimetom i neko vreme su krili recept, ali je on na kraju ipak dospeo u javnost.

Prva čokolada kakvu danas znamo nastala je početkom 19. veka. Najpre je Holanđanin Konrad van Huten izumeo presu za mrvljenje kakaa, a potom su Englezi kakao počeli da mešaju sa maslacem i šećerom. Švajcarac Danijel Peter otišao je korak dalje i dodao čokoladi mleko. Tako je rođena mlečna čokolada kakvu i danas jedemo.

Čokolada sadrži triptofan, aminokiselinu koja učestvuje u proizvodnji serotonina. Topljenje čokolade na jeziku izaziva lučenje prirodnog hormona sreće endorfina, koji se takođe luči i tokom vođenja ljubavi.

Postoje bela, crna i gorka čokolada. Jedna od najvećih zabluda je da čokolada izaziva karijes. Naprotiv, istraživanja su pokazala da čokolada ima sastojke koje usporavaju napredovanje karijesa.

Osim toga, čokolada je “optuživana” da sadrži i previše kofeina, ali to nije tačno. Ona sadrži manje kofeina nego šoljica kafe, čaja ili koka-kole.

Najzdravija čokolada je crna čokolada. Sadrži više od 50 odsto kakaa, a osim toga sadrži i šećer, vanilu i soju lecitin.

Najskuplja čokolada na svetu je Chocopologie, koja košta 2.600 dolara za pakovanje. Slede Noka, koja košta 854 dolara i Delafee po ceni od 504 dolara.

Najveća čokolada na svetu proizvedena je i pojedena u Jermeniji 2010. godine. Čokolada je bila teška 4.410 kilograma, a proizvedena je od najkvalitetnijeg kakaoa iz Gane.

Čokolada je jedan od najpopularnijih poklona. O njoj su snimani filmovi, kao što su “Čarli i fabrika čokolade” i “Kao voda i čokolada”. Danas se čokolada pravi s raznim dodacima, od ljute paprike preko voća do kikirikija i suncokretovih semenki.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar