Prosize kapsule

Beogradski hor Viva Vox obradom pesme Du Hast očarao planetu (VIDEO)

Da Srbija i te kako može biti predstavljena u pozitivnom svetlu, pokazali su brojni primeri. Poslednji takav primer je beogradski hor “Viva Vox”, koji je postigao neverovatnu popularnost širom sveta zahvaljujući njihovom videu na YouTubeu koji je pogledalo 600.000 pegleda.

Prema podacima YouTubea, video snimak na kome beogradski hor uživo i bez instrumentalne pratnje izvodi obradu pesme “Du hast” nemačke grupe Rammstein, za proteklu nedelju u celom svetu bio je stoti po gledanosti u kategoriji muzike, a 149. u svim kategorijama.

“Prvih dana po objavljivanju snimka imali smo par hiljada pregleda, a kada su ga ‘otkrili’ u inostranstvu, broj pregleda je za nekoliko sati skočio na 15.000, narednog dana na 150.000, a do sutradan na 300.000”, izjavila je dirigentkinja hora Jasmina Lovren.

Hor pesmu “Du hast”, poznatu po ogromnoj energiji i “tvrdom” zvuku, izvodi imitirajući glasovima zvuke svih instrumenata i efekata iz originalne verzije hita, ne služeći se pritom nikakvim instrumentima, niti vokalnim pomagalima koja oblikuju ili deformišu prirodne boje njihovih glasova.

Video je najpopularniji u SAD, Kanadi, Rusiji, Australiji, Poljskoj i Nemačkoj.

Hor “Viva Vox” postoji šest godina, a pre nekoliko godina usmerio se u potpunosti na obrade pop-rok muzike bez instrumentalne pratnje (a cappella), a u pratnji bitboksa, vokalne tehnike kojom se imitira zvuk bubnja.

Na repertoaru hora su obrade pesama popularnih izvođača kao što su Vampiri, ABBA, Majkl Džekson, Tina Tarner, Erik Klepton, Queen, Toto… Aranžmane za te obrade uglavnom rade sami.

Na Facebook stranici hora, koja trenutno broji oko 3.000 članova, uveliko traje predlaganje novih pesama koje bi hor mogao da, kao i pravljenje svojevrsnog “web klipinga” tako što članovi postavljaju linkove ka svim sajtovima koji su objavili priču i Viva Voxu. Tako se, primera radi, pominje i čileanska televizija, koja obradu Viva Voxa naziva “novom ekspresivnošću u heavy metalu”.

Pored toga, na FB fanpejdžu ovog zemunskog hora mogu se naći pozdravi i izrazi divljenja sa svih meridijana, od Bugarske do Kolumbije. Svaka čast devojkama i momcima!

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Beogradski hor Viva Vox obradom pesme Du Hast očarao planetu (VIDEO)

Ostavite komentar