Prosize kapsule

Najčudniji sportski rituali-U zdravom telu neobičan duh! Uh, Uh!

Šta je, sem toga što su sportisti, zajedničko ragbistima Novog Zelanda, fudbalerima islandskog Stjarnana i teniserima Srbije? Zajedničko im je ono što ih razlikuje od ostalih timova – neobični rituali i koreografije kojima intrigiraju ili uveseljavaju celu planetu.

Jedni  su poznati po ratničkom plesu pred meč, drugi po što šašavijim proslavama golova, a treći po nekoj dogovorenoj ludoriji kojom će proslaviti veliku pobedu.

 Plesom u borbu

Najatraktivniji su novozelandski ragbisti, jer već sto godina na međunarodnim mečevima zadivljuju izvođenjem „Hake“. To je tradicionalni ratnički ples Maora koji su prvi naselili ostrvo u Tihom okeanu, a sadašnji reprezentativci s ponosom izvode plemenski ples svojih predaka kako bi se dodatno motivisali i uplašili protivnika.

Iron Abs za vas

Neki kažu, i da oteraju zle duhove. Najpoznatija izvođena Haka naziva se „Ke mata“ što znači „To je smrt“. Izgovaranje ratnog pokliča započinje najčešće kapiten, prate ga ostali glasnim urlikanjem, agresivnim udaranjem pesnicama po grudima, šamaranjem rukama po butinama, kolačenjem očiju i snažnim udaranje stopa o zemlju.

Šepurenje snagom i spremnošču za borbu završava se žestokim izrazom lica i isplaženim jezikom.

Koliko ova plesna ludorija izgleda egzotično običnom gledaocu, toliko ona druga, novija verzija Hake „Kapa o Pango“ izaziva kontroverze. Izvedena je prvi put 2005. godine pred meč sa Južnom Afrikom.

Umesto plaženja jezikom ples se završava besnim izrazom lica i povlačenjem palca preko grla (simulacija rezanja grkljana), što su neki protumačili kao nesportsko zastrašivanje protivnika.

Nova haka je osuđivana kao nepogrešivo provokativna, a maorski potomci su se branili da taj pokret u njihovoj tradiciji označava crtanje vitalne energije u srce i pluća.

Haku izvode i druge novozelandske reprezentacije, a i reprezentacije Fidžija, Tonge i Samoe.  Havajski ragbisti su, takođe, igrali Haku, dok nisu osmislilli svoj ples “Ha”.

Veslaj, pecaj, porodi gol

Šta je nirvana? Pa, pitajte fudbalera posle pogotka u važnoj fudbalskoj utakmici. Osim igrača neke reprezentacije i klubovi imaju osmišljene, smešne ili čudne koreografije radovanja celog tima. Ko će originalnije, a ko luđe da smisli i zabavi!

Afrikanci  timski stalno plešu. Brisbejn vozi kajak, Engleski AFC Bournemouth igrač posle pogotka simulirao je nokaut nad svim igračima… Navijači Silkeborga i Nordsjelanda prisustvovali su kada je Bajram Fetai nakon svog drugog gola nokautirao saigrače, a potom je i sam bio “ubijen iz pištolja”.

I Coca Cola je u reklamu za prošlogodišnje Svetsko prvenstvo stavila neke od najneobičnijih proslava.

Ipak, najzaduženiji za široku lepezu smešnih i kreativnih igrarija na terenu su fudbaleri islandskog Stjarnanija. Oni vole posle “trešenja mreže” protivnika da pecaju, imitiraju Ramba, biciklu, moždani udar, plivaju i veslaju, porode se…

Ali ni Stjarnan nema stalno priliku da se ludira. A tad se potvrdi ona stara da se uspeh najteže prašta.  Tako su fudbaleri Valura iz Rejkjavika jednom prilikom ponizili Stjarnan velikom razlikom u golovima. Em što ovi prvi nisu uspeli da pokažu još neko “radovanje”, em su ih imitacijom igrači Valura ismejali, kao da su danima pred meč smišljali osvetu.

Šta su fudbaleri iz glavnog grada Islanda pokušali da urade, nikom baš nije najjasnije, ali sigurno je da se “šala” nimalo nije dopala deklasiranom Stjarnanu.

Ćelavi padobranci

Veliki pobednici pored ekipnih radovanja i plesova, mogu da sebi stvore i slavljenički ritual-obavezu. npr. obećaju da će za uspeh učiniti nešto otkačeno. Kao da se dogovaraju s Bogom (“Bože, ako mi pobedimo, e vala ćemo i to uraditi, ovako za živu glavu ne bismo.”)

A ovde nas evo i kod Srbije. Zar bi bilo moguće da u nekakvim šašavljenima nema ovog naroda?! Teniska reprezentacija se prošle godine, po osvajanju Dejvis kupa, ošiša na ćelavo. Tako su obećali, sebi i narodu.

Ove godine nastavljaju se obećanjima. Janko Tipsarević je otkrio šta srpski tim planira ako odbrane titulu u Dejvis kupu: svi će skočiti iz aviona! Odluka je doneta. Još da sačekamo da nam beli reketi počnu padati s neba! U zdravom telu neobičan je duh. Uh, uh!

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Najčudniji sportski rituali-U zdravom telu neobičan duh! Uh, Uh!

  1. Havajski ragbisti su, takođe, igrali Haku, dok nisu osmislilli svoj ples “Ha”.
    Nisu ragbisti,nego americki fudbaleri…:)
    Ragbi se igra bez zastitne opreme koju imaju a.fudbaleri.;)

Ostavite komentar