Prosize kapsule

Roditelji lažu decu 3.000 puta za vreme odrastanja

Roditelji ispričaju svojoj  deci oko 3.000 laži za vreme odrastanja, pokazuju istraživanja sprovedena u Velikoj Britaniji.

Najčešća laž je da Deda Mraz donosi poklone samo “dobroj deci” (84  odsto).

Takođe laž da deca dobivaju četvrtaste oči ako gledaju previše televiziju je popularna (60 odsto). To su rezultati  sa britanske internet stranice thebabywebsite.com.

Skoro polovina priča svojoj deci da će postati jaki od spanaća (48 procenata).

Oko 22 odsto roditelja je priznalo da kažu deci da je nestalo sladoleda, kada se  začuje muzika iz auta prodavaca sladoleda.

Čak 66 procenata roditelja priznalo je da svakodnevno izgovori laž, posebno kada istina ne pomaže, i da je to dobra vaspitna mera.

Istraživanje naučnika iz Kalifornije sugeriše da 80 odsto roditelja pribegava lažima prilikom vaspitavanja svoje dece.

Oba istraživanja pokazuju da roditelji stalno lažu decu, a jedna od osnovnih metoda za roditeljstvo je neiskrenost. Dva motiva za laganje su dominantna: uticaj na dečje ponašanje i potreba da se deca bolje osećaju.

Apsurd je što uprkos svom ponašanju roditelji ipak žele da nauče decu da je iskrenost važna u životu. Istraživanja su otkrila da su najviše lagali oni roditelji koji su decu i najviše uveravali da je laganje loše.

“Iskrenost je vrlo složeno područje koje deca moraju da nauče, a roditeljima je to teško. Roditelji bi morali ozbiljno da razmisle o svome ponašanju i zapitaju se u kojim situacijama treba da lažu decu i trebaju li uopšte da lažu”, kaže doktor Gejl Hejman sa Univerzitata Kalifornija u San Dijegu.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar