Prosize kapsule

Žabama preti izumiranje zbog žabljih bataka?

Evropljani uvoze velike količine žaba iz Azije, a njihov broj (žaba, ne Evropljana) se drastično smanjuje i postoji mogućnost da pojedine vrste potpuno izumru. “Žabojede”, međutim, to ne zanima.

Prema najnovijem istraživanju, Evropljani i njihov apetit za žabljim batacima ugrožavaju žablju populaciju u Aziji, jer članice Evropske unije sa tog kontinenta godišnje uveze 4,5 miliona kilograma žabljih bataka.

To je oko 200 miliona žaba, saopštila je organizacija za zaštitu životinjskih vrsta “Pro Wildlife”.

Posledice za ekološki sastav su porazne – iskorenjene su i uništene čitave populacije žaba, povećava se broj insekata, a seljaci koriste sve više pesticida.

Sporna poslastica za gurmane je u evropskim zemljama najomiljenija u Belgiji. U Belgiju, zemlju sa 11 miliona stanovnika tokom u 2009. je uvezeno 3,6 miliona kg žabljih bataka, navedeno je u studiji organizacije “Pro Wildlife” i dve organizacije iz Sjedinjenih Američkih Država.

Sledi Francuska sa 540.000 kg i Italija sa 300.000 kg, dok su u Nemackoj pak žabe strogo zaštićene, piše “Dojče vele”.

U Nemačkoj žabe koje stižu iz Azije, ne igraju veliku ulogu, ali i u toj zemlji godišnje bude pojedeno 1.500 kg žabljih bataka

Gotovo sve žabe koje se serviraju na stolu u Evropi dolaze iz Indonezije, koja je 2009. izvezla 3,8 miliona kg žabljih bataka. Potom slede Vijetnam sa 570.000 kg i Turska sa 150.000 kg.

Za kilogram žabljih bataka potrebno je od 20 do 50 žaba. Danas se žablje meso prodaje za šest evra po kg.

Prema navodima organizacije “Pro Wildlife”, žabe se okrutno ubijaju, a bataci im se kidaju dok su žive. “Hvataju se i izvoze u EU pre svega veliki primerci vrsta žaba koje imaju posebno mišicave batake”, kazala je Sandra Alter iz organizacije “Pro Wildlife” i autorka istraživanja.

Medu najčešće vrste ubrajaju se žabe s latinskim nazivima Limnonectes macrodon, Fejervarya limnocharis i Fejervarya cancrivora.

Samo 15 odsto žabljih bataka u EU stiže iz uzgoja, a ostatak se lovi u divljini, a tamo pak žabe nedostaju kao izvor hrane. Naime, ribama, pticama i zmijama nedostaju žabe i punoglavci kao izvor hrane.

U Indoneziji, žabe amfibije su dobrim delom u potpunosti nestale, a vrsta Limnonectes macrodon se u međuvremenu našla na međunarodnom crvenom popisu ugroženih vrsta.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar