Prosize kapsule

Američka vlada unajmljuje hakere da poboljšaju sigurnost

Agencija za istraživanje naprednih odbrambenih tehnologija (DARPA), koja je deo američkog Ministarstva odbrane, otkrila je da će finansirati hakere i hakerske grupe koji im pomognu da unaprede Internet sigurnost Amerike.

DARPA planira da finansira između 20 i 100 projekata godišnje, a biće prihvaćeno sve što može koristiti američkoj vojsci, od prijavljivanja i ispravljanja bugova, preko konstrukcije jeftinih bespilotnih letelica, pa do razvoja koncepata.

Bez obzira da li je reč o hardverskom ili softverskom rešenju, DARPA je posebno zainteresovana za tehnologije koje smanjuju područje delovanja protivničkih cyber jedinica. Novčani iznos kojeg će dobijati hakeri za projekte još uvijek nije preciziran.

Agencija ovaj plan namerava da sprovede u delo u roku od godinu dana.

Pored Ministarstva pravde, za angažman hakera je zainteresovana i američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA), tajnovita organizacija o kojoj su se vremenom isprele različite priče i teorije zavere, između ostalog zadužena za prisluškivanje i nadgledanje svetske telefonske i Internet komunikacije. NSA je neadavno na konferenciju Black Hat došla s namerom da regrutuje deo od 3.000 budućih cyber ratnika koje planira angažovati tokom ove i naredne godine.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar