Prosize kapsule

Društvenim mrežama protiv kontrolora u prevozu

Nemački šverceri u javnom prevozu počeli su da se organizuju preko društvenih mreža  kako bi što uspešnije izbegli kontrolore.     

Prva takva organizacija pojavila se još u decembru prošle godine za Hamburg, koja je do sada narasla na oko 7.000 članova.

Osobe koje se voze bez karte pomoću “fejsbuka” se međusobno obaveštavaju o pojavi kontrolora, što im omogućava da izbegnu kontrolu i isplaniraju optimalnu maršrutu, piše dnevnik “Velt”.

Članovi organizacije švercera već su pripremili specijalne dodtke za “ajfon”, što će im omogućiti pristup informacijama o kontrolorima ne aktivirajući društvenu mrežu.

Primer iz Hamburga brzo je prihvaćen i u drugim gradovima pa sada u društvenim mrežama funkcionišu organizacije ljudi koji se švercuju u javnom prevozu Berlina, Dujsburga, Drezdena, Lajpciga i Minhena. Gradske vlasti su nemoće jer sa pravne tačke nema prekršaja.

Ove oranizacije mogu da postanu protivzakonite samo ako objave fotografiju kontrolora ili ga javno uvrede. Većina firmi za javni saobraćaj se, međutim, za sada ne uzbuđuje,  oslanjanući se na činjeicu da je teško predvideti kretanje kontrolora.

Ukolilko bi se sistem obaveštavanja među švercerima i dalje usavršavao, mogući su ozbiljni gubici, navodi “Velt”, pozivajući se na primer iz Beča. Šverceri su tamo bili tako organizovani da su prevoznici bili primorani da usavrše specijalni “billing” sistem.

Ovaj sistem omogućava kupovinu karte mobilnim telefonom, uz uslov da potvrda o kupovini stigne pre nego što putniku priđe kontrolor. Ukoliko je veza dobra, sve se odvija vrlo brzo, tako su oni koji se švercuju ipak primorani da kupe kartu.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar