Prosize kapsule

Mitovi o pivu

U susret predstojećem Beer Festu, pozabavili smo se mitovima i zabludama o pivu. Zlatna tekućina piće je koje ima najfanatičnije obožavaoce, a pivopije decenija ispredaju najluđe priče o svom miljeniku. Oni odslikavaju razne dileme o sastavu, predrasude i sptereotipe o narodima, borbu između konkurenata, ali zajednička im je fanatična ljubav prema „tečnom hlebu“ i gotovo religijsko obožavanje. I nije to bez razloga. Živeli!

 Mit: Tamna piva sadrže više alkohola

Razlika je samo u boji i ukusu

Potpuno netačno. Primera radi, Guinness je crn i ima 4,2 posto alkohola. Sa druge strane, postoje svetla piva sa čak osam odsto alkohola. Boja piva nema veze sa količinom alkohola već isključivo sa načinom vrenja slada, a to nikako ne utiče na procenat alkohola. Sastojci koji utiču na to su skrobni sirup i med, ali oni, sa druge strane, nemaju nikakve veze s bojom piva. Drugim rečima, tamno ili crno, osetićete razliku u ukusu, ali u nivou alkoholisanosti-ne.

Mit: Pivo se uništava grejanjem pa ponovnim hlađenjem

Prave pivopije pažljivo mere temperaturu piva

Ovaj mit može biti tačan samo ako radnju ponoviš više puta, ali to onda nije mit već iživljavanje. Pivu mogu naškoditi zrak, svetlo i vreme. Promene u temperaturi najčešće nisu problem, osim ako se ne radi o ekstremnim temperaturama. Naravno, prvo obrati pažnju da li kupuješ sveže pivo. Ako tu ne napraviš zajeb, držanje na tamnom mestu biće dovoljno da ono očuva kvalitet.

Mit: Corona je meksička mokraća

Mokraća kao tajna uspeha: Corona

Osamdesetih godina prošlog veka planetom je prostrujala glasina da meksički radnici uriniraju u pivo namenjeno izvozu. I, šta se ispostavilo? Da je, naravno, konkurencija umešala prste i “pustila buvu” zbog naglog uspona Corone na aleričkom tržištu. Krivicu je priznao radnik Heinekena, a Corona je posle toga doživela još veći bum. Ipak, ova priča se još uvek može čuti u birtijama širom planete, bilo kao šala, bilo kao istina.

Mit: U Irskoj se služi bolji Guinness

Ujednačen kvalitet: Guinness

Iako je reč o jednom od najpopularnijih mitova o pivu, on u stvari nema mnogo smisla. Razmislimo malo: ako imamo u vidu da je proces proizvodnje Gunnessa vrlo zahtevan u finansijskom smislu, a jeste, nema nikakvog  razloga da Guinness dovodi u pitanje svoju reputaciju proizvodnjom piva koje varira u ukusu i kvalitetu. Ako eventualno i ima neke razlike, ona potiče od činjenice da pivo mora da se preveze, što ponekad traje i dve nedelje, što može uticati na njegovu svežinu.

Mit: Bezalkoholno pivo ne sadrži alkohol

Ako ne voliš alkohol, sokići su prava stvar

U Americi, bezalkoholno je svako pivo koje sadrži manje od 0,65 odsto alkohola na ukupnu zapreminu. Drugim rečima, potrebno je deset takvih piva da biste uneli količinu alkohola koju sadrži jedan Budweiser. Sa druge strane, u Evropi čak i voćna piva, kao što su ona sa limunom, sadrže oko dva procenta alkohola.

Mit: Pivski stomak

Dika i ponos

Iako nam stomaci rastu sa svakom popijenom kriglom, sada ćemo, izgleda, morati da nađemo drugo opravdanje. Pre nekoliko godina naučnici su došli do zaključka da „pivski stomak“ nema nikakve veze s pivom. Istraživanje, u koje je bilo uključeno 2.000 Čeha, (a znamo ko su najveći ljubitelji piva na svetu), pokazalo je da veličina njihovih stomaka nema nikakve veze s količinom piva koje su popili. Rezultati su pokazali da će na pivo, kao i na svaki drugi alkohol, debljanjem i rastom stomaka odgovoriti samo oni ljudi koji i inače imaju genetske predispozicije za gojaznost.

Mit: Žene ne vole pivo

Idi pa njoj kaži da žene ne vole pivo

Ovo nema potrebe ni dokazivati. Polno uslovljena sklonost pivu je nedokaziva, a mit je nastao zahvaljujući stereotipima o muškarcu kao obožavaocu fudbala koji sedu u fotelji, gleda utakmice i “šmrče” pivo, dok je žena domaćica koja ljulja sitnu dečicu i mužu dodaje limenke. Ipak, ovi stereotipi se i danas često upotrebljavaju, iako nemaju veze sa realnošću. Pivare znaju zašto.

Mit: Najbolja piva su ona u zelenim flašama

Zeleno, volim te, zeleno

Ovog mita se sećamo još iz vremena kada je jagodinski „čiča“ bio sve i svja na tržištu naše zemlje. Prvo ti natežeš „čiču“, posle nateže on tebe. Strogo se vodilo računa da se pije iz zelene flaše jer se verovalo da to pivo ima bolji ukus. Ipak, istina je potpuno drugačija. Smeđe, tamnije flaše pivo štite bolje od onih svetlijih, zelenih. Mit je inače nastao kao posledica nedostatka smeđeg stakla u Evropi posle Drugog svetskog rata, pa su evropska piva počela da se flaširaju u zelenim bocama.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar